Iako su bili svjesni da će ISIL, povezujući se s drugim terorističkim grupama, vjerovatno proglasiti kalifat na dijelovima Sirije i Iraka, Sjedinjene Američke Države obučile su da ih i naoružaju kako bi ratovali protiv sirijskog režima.

Iz dokumenata proilazi da su Amerikanci nakon rušenja Gadafija u Libiji 2011. zaplijenjeno oružje brodovima iz Bengazija u kolovozu 2012. proslijedili grupama koje su u Siriji ratovale protiv sirijskog predsjednika Basara al-Asada među kojima su bili ISIL i Al-Nusra front. U pošiljci su bili i snajperi, raketni bacači te projektili raznih kalibara.

Britanski "Guardian" je objavio kako je tužiteljstvo u Londonu u ponedjeljak odustalo od optužbe protiv švedskog državljanina Bherlina Gilda koga su teretili da je bio pripadnik terorističke grupe u Siriji. Tijekom postupka "isplivalo" je da britanske obavještajne službe nisu samo dale logističku podršku ISIL-u te pomoć u vozilima i neprobojnim prslucima nego da je britanski MI6 u saradnji s CIA-om i naoružao tu terorističku grupu.

- Ovo je samo još jedan pokazatelj kako se američka politika prema Bliskom istoku vodi bez razmišljanja o posljedicama. Američka podrška mudžahedinima u Afganistanu protiv sovjetskih snaga također je vodila stvaranju talibana i Al Kaide, a čini se da se slični potezi vuku i danas. Unatoč sigurnosnim procjenama, američke vlade su odlučile poduprijeti čitav niz pobunjeničkih frakcija protiv libijske i sirijske vlasti, bez previše razmišljanja o tome tko su ti pobunjenici i kako da se s njima surađuje. - Među pobunjenicima protiv Gadafija i Asada ima i radikalnih ekstremista, salafističkih terorista koji se sada ujedinjuju u međunarodnu alijansu terorista. Tako je neizravno ISIL postao proizvod zapadne politike rušenja režima na Bliskom istoku, pa se sve više čini da je arapsko proljeće bilo više proljeće terorista nego pobjeda narodne volje - tvrdi Vedran Obućina, stručnjak za Bliski istok iz Društva za mediteranske studije Univerziteta u Rijeci. (prvi.tv)