Iako Mehmed Tutmić, optuženi za pripadnost terorističkoj grupi Islamska država, poručuje da se živ neće predati, nitko od nadležnih državnih institucija se ne uzbuđuje što potraga za njim nema rezultata i što je suđenje u njegovom predmetu obustavljeno, piše Žurnal.

Naime, više od devet mjeseci je Tutmić, koji je optužen za organiziranje terorističke grupe i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, u bijegu. Nema ni neke organizirane potrage iako su, kako saznaje Žurnal, postojale dojave o njegovom kretanju na području između Maglaja i Zenice.

Nedavno je uočen u blizini svog sela Orahovice kako kosi njivu, navodi portal i dodaje kako je potraga za odbeglim optuženikom u nadležnosti SIPA, a prema neslužbenim informacijama policijskih izvora, ona za ovih devet meseci nikada nije ozbiljno pokrenuta.

Ni Tužiteljstvo BiH nije nešto posebno zabrinuto što je pripadnik Islamske države u bijegu, navodi Žurnal i dodaje kako postoje službene zabilješke u kojima svjedoci navode kako je Mehmed Tutmić poručio da se živ neće predati.

''Logična je pretpostavka da je Tutmić naoružan, a tretiran je kao osoba agresivnog ponašanja. Na ratištima Sirije bio je od srpnja 2013. od kolovoza 2014. godine gde je i teško ranjen. Uhićen je u okviru akcije Damask. Nakon pritvora određene su mu mjere zabrane. Optužen je zajedno s još 11 osoba zbog podrške terorizmu i pripadnost paravojnim formacijama'', piše Žurnal i navodi da je, jer je prestao dolaziti na ročišta, njegov predmet izdvojen od ostatka grupe.

U vremenu prije odlaska u Siriju, Mehmed Tutmić je prema obavještajnim zabilješkama, posjećivao područje Gornje Maoče, gdje je javno govorio kako ne priznaje zakone BiH, piše Žurnal i navodi kako Tutmić nije jedini optuženi bivši pripadnik Islamske države koji je trenutno u bijegu na ovom području.

Pretpostavlja se mu se pridružio i Adem Karamuja iz Kaknja, nastanjen u Ošvama kod Maglaja, kojem se pred Sudom BiH sudi za ista krivična djela. Karamuja je tražen zbog sumnje da je u selu Ošve prošlog vikenda pucao na kuću neformalnog vođe tamošnje vehabijske zajednice Izeta Hadžića.

Bilo je to finale sukoba među vehabijama u ovom selu zbog korištenja lokalnog vodovoda, kojeg je navodno Karamuja zamutio, odbijajući plaćati njegovo korištenje.

Potraga za odbjeglim Ademom Karamujom je u nadležnosti MUP Zeničko-dobojske županije, iz kojeg uvjeravaju da intezivno rade na ovom slučaju.

Zbog ljetnje stanke trenutno nema ročišta u Sudu BiH na koja bi se Karamuja trebao odazvati.

''Ukoliko do tada ne bude uhapšen ili ne dođe na ročište, njegov bijeg postat će nadležnost SIPA, što sudeći prema slučaju Mehmeda Tutmića, može značiti da će još dugo i ovaj pripadnik Islamske države biti u bijegu na području BiH'', piše Žurnal.