Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Županije Sarajevo, jutros su  su započeli akciju kodnog naziva „Urban", usmjerene protiv organiziranog kriminala.

U sklopu ove akcije koja se izvodi pod nadzorom Županijskog Tužiteljstva ŽS izvršeni su pretresi objekata na sedam lokacija i uhićeno je sedam osoba, zbog postojanja osnova sumnje kako su uhićeni počinili kazneno djelo organizirani krminal u vezi sa kaznenim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, zloupotreba procjene, poticaj na izvršenje kaznenog djela, i porezna utaja, usljed čega je prouzrokovana šteta u proračunu Županije Sarajevo veću od tri milijuna konvertibilnih maraka, prenosi Avaz.ba

Uhićene osobe, će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predane postupajućem tužitelju Tužiteljstva ŽS.

Dnevni avaz otkrio je i imena uhićenih. Fahrudin Oručević, bivši SDP ministar u Vladi ŽS, Narcis Behlilović, bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu,  Irfan Turković, prodekan, Kenan Softić vještak, Nedžad Bubica, brat Jusufa Bubice i vlasnika tvrtke "Lake", Enes Begović, stručni savjetnik za urbanizam u Novom Sarajevu, Lamija Maglić, službenica za inspekcijske poslove Novo Sarajevo.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužiteljstva ŽS kazala je kako se ove osobe terete da su kao članovi organizirane grupe u razdoblju od 2012. do 2014. u namjeri da pravnoj osobi pribave protupravnu imovinsku korist zaključenjem štetnih ugovora o zamijeni izgradnje i gradnji nekretnina oštetili proračun  za iznos veći od 3 milijuna KM.