Tijekom jutra zaprimili smo  obavijest da je Apelacijsko vijeće Suda BIH, Odjel za ratne zločine, odlučujući po žalbi Tužiteljstva BIH i žalbi braniteljice optuženog Envera Buze, nakon javne sjednice vijeća održane 2. listopada ove godine, donijelo je rješenje kojim se uvažava žalba braniteljice optuženog Envera Buze, te je ukinuta presuda Suda BiH od 30. rujna 2019. Godine i određeno održavanje pretresa pred Vijećem apelacijskog odjela.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Prozor-Rama, nakon prvostupanjske presude izrazila je nezadovoljstvo ovakvom presudom, a ovaj čin ukidanja presude smatramo sramotnim, te novim napadom na žrtve Uzdola i cijelog hrvatskog naroda.

Pitamo se, kakva se poruka šalje hrvatskom narodu u BiH odlukom Apelacijskog vijeća suda BiH. Ukidanjem presude cijeli se postupak vraća na prvobitno stanje, tj. Obnovu postupka.
 
Imajući u vidu godine optuženog da se zaključiti da gore navedeni Enver Buza, neće nikad biti osuđen na ratne zločine počinjene nad civilima i vojnicima na Uzdolu. Pozivamo sve nadležne institucije da se uključe u ovaj proces, kako bi pravda bila zadovoljena.

Napominjemo, prvostupanjskom presudom od 30.09.209. godine, optuženi Enver Buza proglašen je krivim je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 142. Kaznenog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, u vezi s člankom 30. Istog zakona, Sud mu je izrekao kaznu u trajanju 12 godina, priopćeno je iz Suda BiH.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Prozor-Rama