Nastavljajući s vlastitim odabirom i obukom časnika, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine i ove godine objavljuje Javni natječaj za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu (PVS) u početnom činu časnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

Natječaj je objavljen danas, a namijenjen je za kandidate sa završenim fakultetom iz civilstva i dostupan je na web i facebook stranici Ministarstva obrane BiH. 

Natječaj daje mogućnost da najbolji kandidati sa završenim fakultetom mogu biti izabrani i iz građanstva i iz redova vojnika i podčasnika OSBiH, a između ostalih uvjeta, potrebno je da kandidati koji se prijavljuju iz civilstva u vrijeme prijema u OSBiH na dan 1. siječnja 2022. godine nisu stariji od 27 godina, odnosno za kandidate koji se prijavljuju iz OSBiH da 1. siječnja 2022. godine nisu stariji od 35 godina. 

Na ovaj način Oružane snage BiH podmlađuju svoj časnički kadar, pri čemu je proces odabira i obuke zasnovan na najsuvremenijim metodama i maksimalno kvalitetan. Istovremeno, daje se mogućnost mladim građanima Bosne i Hercegovine kao i pripadnicima OSBiH koji ispunjavaju uvjete, da postanu časnici OSBiH. 

Prilikom testiranja, provjera, odabira i izbora za prijem u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH, vodit će se računa o poštivanju principa transparentnosti, pravičnosti i istih mogućnosti, te neće biti diskriminacije ni po kojoj osnovi, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH. 

Nakon zavšenog procesa odabira, ugovor za osnovnu časničku obuku će biti potpisan sa ukupno 36 kandidata. Kandidati koji završe oficirsku obuku će imati privilegiju biti primljeni u OSBiH i pritom izvršavati velik broj različitih, zaninmljjivih i zahtjevnih zadataka, stalno se obučavaju, usavršavaju i napreduju u službi, navodi se u priopćenju. 

Javni natječaj je otvoren 15 dana od dana objavljivanja i dostupan je na web stranici MOBiH.