Bojkot benzinskih crpki u BiH koji su najavili građani na društvenim mrežama zbog nekontroliranog rasta cijena goriva podržat će i prijevoznici, koji planiraju idući vikend otići korak dalje i obustaviti rad zbog enormno visokih cijena.

Na društvenim mrežama prethodnih dana širio se poziv građanima da tijekom vikenda, 25. i 26. lipnja, ne toče gorivo na benzinskim crpkama i na taj način ukažu na neprihvatljiv rast cijena.

Bojkotu građana pridružit će se i prijevoznici. S predstavnicima regija u Srpskoj smo razgovarali i najvjerojatnije ćemo obustaviti rad na deset dana. Nitko u tom razdoblju neće ići po robu i točiti gorivo. Taj potez bi bio dramatičniji nego da izađemo na ceste i da se vozamo u kamionima i na taj način samo trošimo ionako skupo gorivo, rekao je Glasu Srpske predsjednik Udruge prijevoznika za unutarnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

On očekuje da će nadležni u zemlji, kada uvide da je obustavljen dovoz robe, hrane i lijekova, ako ništa, bar se tada zapitati što se događa, jer do sada nisu.

Pokušavamo razgovarati i s kolegama iz FBiH, koji su po svemu sudeći raspoloženi pridružiti nam se. Jednostavno ćemo deset dana svi u BiH parkirati kamione i zaboraviti da ih imamo. Nadam se da će nam se pridružiti i građani, jer se sve to tiče i njih. Svi zajedno se trebamo udružiti bar na deset dana. Očekujemo da će se vjerojatno, ako ništa, tada netko udostojiti i pozvati nas da razgovaramo i tražimo neko rješenje, kazao je Grbić.

Naveo je da su se prošli put kada su prosvjednom vožnjom ukazivali na nekontrolirani rast cijena, provozali i samo potrošili oko 5.000 litara goriva.

Nitko se nije udostojio pozvati nas i s nama razgovarati. Briga ih je za nas i građane. Svi u okruženju imaju isti problem kao i mi, ali oni su uveli ograničenja cijena, suspendirali trošarine. Slovenija na 1.000 litara potrošenog goriva vraća 70 eura. Kod nas nema ništa. Osim što nam svakodnevno naftaši dižu cijene, koje nikada nisu bile veće nego sada. Još gore je što će ta cijena ići i dalje gore, a vlast samo šuti. Nijemi su na sve naše probleme, naveo je Grbić za Glas Srpske.

Naftaši najavljuju dalji rast cijena. Prema njihovim prognozama, litra će ubrzo koštati i 4 KM, pa i više. Kako navode, sve ovisi od ulaznih cijena.

BiH je najavila još u veljači ukidanje trošarina na naftu i naftne derivate. Taj zakon prošao je i u prvom čitanju u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ali više ga nitko i ne spominje. Kada bi to zakonsko rješenje bilo usvojeno, gorivo na domaćim crpkama bilo bi jeftinije od 30 do 40 feninga po litri.

(www.jabuka.tv)