Već nekoliko godina u dolini Neretve se pojavio mali indijski munogos. Riječ je o vrsti porijeklom iz Indije koja je prije više od stoljeća unesena na otok Mljet u svrhu kontrole brojnosti poskoka.

Na Mljetu se mungos brzo udomaćio i raznošen je i na neke druge otoke i kopno. Populacija na kopnu se brzo proširila prema jugu sve do Albanije, ali se prema sjeveru širi znatno sporije i došao je samo do neretvanskog područja gdje se na više lokacija trajno zadržao. Srećom, još se nije proširio preko glavnog toka Neretve – piše Dubrovački vjesnik.

Iako je poznat kao lovac na zmije, to mu je tek dio plijena i hrani se raznim manjim životinjama te ugrožava i populacije ptica, ostalih gmazova, vodozemaca i sitne divljači. Zbog svega toga je uvršten na Popis invazivnih vrsta koje izazivaju zabrinutost u EU i Hrvatska, kao jedina članica EU u kojoj je vrsta trenutno prisutna, nosi veliku obavezu kontrole ove vrste. Sreća je u nesreći kod mungosa da je aktivan danju i često se zadržava ili živi pored poljoprivrednih objekata te ga je relativno lako uočiti.

Kako bi se suzbila populacija munogosa, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije provodi projekt “Mali indijski mungos – prijetnja bioraznolikosti doline Neretve”.

Trenutačno se traže lokacije za postavljanje fotozamki u svrhu prikupljanja podataka o rasprostranjenosti malog indijskog mungosa na području Neretve i njegovo neškodljivo uklanjanje iz prirode. Analizom podataka dobit će se informacije o trenutnom stanju rasprostranjenosti i brzini širenja ove invazivne strane vrste. Suradnja sa članovima lovačkih društava, njihova dugogodišnja iskustva i boravak u lovištima od velike su važnosti za uspješno uklanjanje i kontrolu populacije mungosa, pa su projekt uključeni i Lovačko društvo Muflon Metković, Lovačko društvo Liska Metković i Lovačko društvo Prepelica.

Projektne aktivnosti uključuju postavljanje fotozamki u pojasu širenja mungosa te korištenje živolovki za aktivno uklanjanje jedinki, a cilj projekta je smanjiti negativan učinak mungosa na bioraznolikost doline Neretve i spriječiti daljnje širenje ove vrste na području Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 204.015,84 EUR-a koji se u financira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz Javni poziv Kontrola populacija prioritetnih invazivnih stranih vrsta.

Dubrovački vjesnik