Prijeti li svijetu još jedna velika financijska kriza? Iako je prošlo deset godina, svi se dobro sjećamo krize koja je uzdrmala svjetsko gospodarstvo i koju smo osjetili i u Hrvatskoj te se nadamo da sličan scenarij više nećemo doživjeti.

No, kako stoji u nedavnom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, postoji mogućnost za još jednu veliku globalnu financijsku krizu, a razlog ovog puta nisu bankari, špekulanti, krah na tržištu nekretnina, već – umjetna inteligencija.

Naime, prema znanstvenici Jesse McWaters koja je bila na čelu tima koji je provodio istraživanje o utjecaju umjetne inteligencije na financijsko tržište, problem je u načinu na koji globalna financijska tržišta implementiraju strojno učenje i umjetnu inteligenciju – brojne banke i financijske institucije razvijaju proizvode i rješenja bazirane na AI i machine learningu u oblaku koja su međusobno povezana i pri čemu se često koriste istim ili sličnim alatima.

Ako stotine svjetskih banaka koriste iste ili slične usluge i alate, pronalaženjem propusta i ranjivosti za takve alate i takve sustave, hakeri bi odjednom mogli srušiti cijela financijska tržišta, odnosno brojne banke i institucije.

Još povezaniji svijet ranjiviji je na kibernetičke rizike te također stvara koncentraciju rizika, smatra McWaters, javlja Bug.hr.

Također, Svjetski ekonomski forum upozorio je i na ulazak tehnoloških kompanija u financijski sektor te istražuju potencijalno negativan utjecaj i simbiozu tehnoloških i financijskih kompanija – banke i financijske institucije posjeduju važne podatke o korisnicima, pogotovo one vezane uz financije, dok tehnološke kompanije vladaju AI platformama koje bi jednog dana mogle upravljati cijelim financijskim sustavom.