Jamie Harron, britanski turist iz Stirlinga, suočen je s trogodišnjom zatvorskom kaznom u Dubaiju zbog "neprimjerenog ponašanja u javnosti" i opijanja u kafiću u Dubaiju, piše BBC. 27-godišnji Harron kazao je kako je 15. srpnja u gužvi pokušao izbjeći prolijevanje svojeg pića u Rock Bottom baru u Dubaiju kad se dogodio incident. Nenamjerno je, prolazeći kroz gužvu, po bedru dotaknuo drugog muškarca koji je to sve prijavio policiji, piše Index.hr.

"Harron je uhićen nakon što je muškarac prijavio policiji, a tome su prethodile njegove prijetnje da će ga deportirati zbog toga što se dogodilo", izjavili su njegovi prijatelji koji su bili s njim tu večer. Harron je zatvoren na pet dana i zabranjen mu je izlazak iz grada dok se cijela stvar ne riješi sudskim postupkom. Iz Ureda za strance u Dubaiju priopćeno je kako je Harronu pružena konzularna pomoć. Harron, inače električar u Afganistanu, bio je na dvodnevnom putovanju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Izgubio je posao i potrošio više od 30 tisuća funti na troškove sudskog postupka protiv njega i na pravnu pomoć.

"Ovo je još jedan primjer kako su turisti ranjivi i na meti policije te podložni uhićenjima u Dubaiju i koliko pravni postupci u ovoj zemlji mogu biti dugotrajni i mukotrpni za turiste koji ne poznaju zakone", kazala je Radha Stirling, jedna od dužnosnica u pravosuđu Dubaija. Svjedoci događaja te večeri potvrdili su kako je Harron tek sjeo za stol s prijateljima kad su uočili muškarca koji je bjesnio zbog toga što ga je Harron dotaknuo rukom dok je prolazio pored njega probijajući se kroz gužvu. Dodaju da je policija u bar ušla za manje od pola sata i uhitila Harrona. Nakon privođenja, oduzeta mu je putovnica i određeno pet dana istražnog zatvora iz kojega je pušten uz jamčevinu.

U međuvremenu se dogodila još jedna nepovoljna stvar za Harrona. Naime, nakon što je zakazano ročište, sud ga je odgodio bez da je obavijestio Harrona ili njegovog odvjetnika. Kako nisu znali za novi datum ročišta, Harron i njegov odvjetnik se na zakazanom ročištu nisu pojavili. Stoga mu je Harronu sud odredio i dodatnu, novu kaznu od 30 dana zatvora zbog neodazivanja na ročište.