Cijena nafte i naftnih derivata je u porastu zbog invazije Rusije na Ukrajinu, a situacija se dodatno zakomplicirala nakon što je Europska unija uvela novi paket sankcija Rusiji koji uključuje i embargo na naftu inaftne derivate iz ove zemlje. Ova situacija, kako ističe struka će značiti i dodatne poskupljenja, a vlast ništa ne poduzima s ciljem rješavanja problema.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH gostujući u Novom danu N1 kazao je da nakon što smo dovedeni u situaciju da Naftna industrija Srbije (NIS), poslije novog paketa sankcija EU, neće moći da se opskrbljuje ruskom sirovom naftom preko Jadranskog naftovoda vlast u BiH konačno morati uraditi konkretne korake na zatštiti domaćeg tržišta i samih građana.

“Mi trebamo osim da kukamo i jadikujemo raditi na rješenjima, a postoje dva rješenja. I jedino ta dva rješenja Bosna i Hercegovina može napraviti. To je ovo ukidanje carina na naftu kojoj nije porijeklo Europska unija, CEFTA ili zemlje s kojima BiH ima sporazume o posebnim odnosima. Drugo je eventualno da se intervenira u poreznu strukturu koja je u ovom trenutku ovakva: Trošarina na naftu 30 feninga, 35 na benzin,  cestarina za autoceste 25 feninga, cestarina za izgradnju postojećih cesta 15 feninga, dodatak za formiranje robnih zaliha i terminala 1 fening i PDV koji je zbog visoke cijene projektiranu cijenu 2,2 KM bio 30 feninga, sada je 48 feninga”, pojasnio je Bošković.

Međutim, nadležni  i pored mnoštva pisama, poziva, apela, ne poduzimaju ništa i ne shvaćaju ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo.

“Nakon par mjeseci i intervencija Komore, nakon što su to uradili veliki distributeri, svi pojedinačno, nemamo još nikakvog odgovora”, istakao je Bošković.

Također, Bošković je kazao da osim krize, naftaši su ograničeni i na uski krug gdje mogu trgovati jer, kako je istakao, carinski dio od 11 posto se ne može nadomjestiti da bi bili konkurentni.

“Građani ništa dobro ne mogu očekivati, naročito u pogledu smanjenja cijena”, kazao je za N1 Bošković.