Benefiti jesenske sjetve i sadnje su višestruki, a kao dva najznačajnija izdvajaju se konzumiranje svježih plodova u rano proljeće i ekonomski efekt koji ovakav način proizvodnje osigurava, jer povrće u rano proljeće postiže veliku tržišnu cijenu.

Neophodan preduvjet za uspješnu sjetvu i sadnju povrtlarskih kultura je odabir pogodne sorte, optimalno vrijeme sjetve i sadnje i pravilno sprovođenje agrotehničkih mjera, kako bi biljke lakše podnijele uvjete koji vladaju tijekom zime.

Agrotehničke mjere koje je potrebno sprovoditi su prije svega mjere zaštite povrća od prouzrokovača bolesti, štetočina i korova, zatim pravovremeno đubrenje uz poštovanje preporučenih doza i zaštita od jakih vjetrova, što se postiže izborom odgovarajućeg terena. Treba imati u vidu da mlade biljke lakše prezime nepovoljne uvjete od starijih, te zbog toga treba voditi računa o rokovima sjetve i sadnje u leje kao i na stalno mjesto.

Bijeli luk

Bijeli luk dolazi na drugo mjesto u plodoredu, na istu parcelu se vraća poslije 3-4 godine i najbolje uspijeva poslije krumpira, kupusnjača, mrkve, peršuna, krastavaca, salate i tikvica.

Najbolja zemljišta za gajenje bijelog luka su sunčana, plodna, srednje teška i srednje laka s neutralnom pH reakcijom, zatim zemljišta koja dobro drže vlagu i koja su bogata hranljivim materijama zbog izraženih potreba ovog usjeva. Bijeli luk ima visoke zahtjeve prema kompostu (3-5 kg/m3) jer s 10 kg lukovica usvaja 50-80g dušika, 20g fosfora i 40-80g kalija.

Čenovi bijelog luka sade se u jesen, u listopadu mjesecu i koriste se dobri, zdravi i krupni čenovi jer daju veću lukovicu s krupnijim i kvalitetnijim čenovima. Dubina sadnje je 4cm, a čenovi se sade vrhom na gore, jer u suprotnom čenovi teže ili nikako ne niču. Razmak između biljaka je 5-10cm i 20-30cm između redova prilikom sjetve u redove ili razmak između biljaka 10 cm i između redova 15-20 cm ukoliko se bijeli luk gaji na gredicama.

Za mladi luk čenove je potrebno posaditi u rujnu mjesecu, a potrošnja je u studenom.

Crni luk

Za gajenje crnog luka najbolja su laka do srednje teška zemljišta dobre strukture i plodnosti, čija je reakcija slabo kisela ili neutralna.

Savjeti za sadnju i njegovanje crnog luka

Obrada zemljišta prije jesenje sadnje obuhvata predsjetvenu pripremu kako bi zemljište bilo mrvičasto, što omogućava ujednačenost i brzinu nicanja, a obavlja se odmah nakon skidanja prethodnog usjeva. Ako je zemljište suho, preporučuje se prethodno navodnjavanje.

Luk ne podnosi monokulturu i na isto mjesto se vraća poslije 3-4 godine, što je preventiva protiv širenja plamenjače, nematoda i najznačajnije štetočine luka – lukove muhe. Treba ga saditi na parcelama gdje su prethodno gajeni krastavci, kupus, paprika, paradajz ili strna žita, dok kao pretkulture nisu preporučljivi grašak i ostalo lukovičasto povrća, kao i lukovičasto cvijeće.

Jesenja proizvodnja obavlja se na dva načina, iz rasada i sadnjom arpadžika.

Sjetva za proizvodnju rasada obavlja se u kolovozu mjesecu, a rasađivanje krajem rujna i početkom listopada kada rasad ima 3-4 lista, dok se sadnja arpadžika za mladi luk obavlja u rujnu i listopadu mjesecu.

Sadnja na otvorenim parcelama najčešće se obavlja u trake s pet redova, s razmakom između redova 25cm a između traka 40-50cm. Razmak u redu treba da bude 10cm a dubina sadnje je 2-3cm.

U zaštićenom prostoru crni luk se sije u redove s međurednim razmakom 8-10cm i razmakom u redu 4-5cm. Gaji se kao čist usjev ali i kao međukultura između zelene salate, jer su ove dvije biljke izuzetno dobri susjedi. Preporučuje se sukcesivna sjetva u razmacima 15-20 dana čime se osigurava kontinuitet u dospijevanju, prenosi Agrosavjet.