Jedna od najvećih glavobolja za stanovnike BiH pred dolazak zime je cijena peleta.

Prije samo dvije godine pelet se ubrajao u red najpovoljnijih sirovina za zagrijavanje prostorija. Pelet se u BiH tada prodavao po cijeni od 280 KM za tonu, dok se tijekom 2021. cijena kretala od 300 do 330 KM po toni, piše Večernji.

Ove godine došlo je do višestrukog porasta cijene. U travnju je bilo moguće pronaći tonu peleta za 480 KM. Već u svibnju cijena je bila 640 KM po toni. Trenutačno se pelet prodaje po cijeni od 700 do 750 KM po toni.

Za poskupljenje je navedeno više razloga od poskupljenja goriva, materijala za strojeve koji se koriste u proizvodnji, ali kao ključni se može izdvojiti povećanje potražnje na tržištu EU-a. Vlasti su na poskupljenje peleta pokušale reagirati time što su uvele zabranu izvoza na tri mjeseca. Ispostavilo se da ograničenje izvoza nije dovelo do snižavanja cijene jer su proizvođači procijenili da im je isplativije pelet spremiti u skladišta i pričekati eventualni nastavak izvoza. Zemlje EU-a našle su se pred energetskim izazovima.

Jedan od razloga je nestabilnost opskrbe plinom, a drugi je što je Ukrajina bila veliki izvoznik peleta. Zbog rata su se zemlje EU-a okrenule alternativnim tržištima, a BiH je jedno od njih. U Hrvatskoj su vlasti reagirale tako što su PDV na pelet smanjile na 13%, a zatim na 5%. Ovisno o vrsti i kvaliteti, tona peleta (1050 kg) u RH se može kupiti za nešto više od 620 eura. Srbija je ograničila maksimalnu cijenu u maloprodaji do 1. studenoga na 320 eura po toni, a istoj mjeri pribjegla je i Crna Gora. Cijena peleta u Njemačkoj u kolovozu je iznosila 682,98 eura, a u rujnu 763,76 eura. Tona peleta u Austriji je 560 eura te je u odnosu na prošlu godinu porasla 148%.