U srijedu, 15. srpnja, navršava se točno dvije godine od najveće utakmice koju je hrvatska nogometna reprezentacija ikada odigrala – finala Svjetskoga prvenstva u Rusiji 2018. godine. 

Pa iako je hrvatska reprezentacija u njoj bila poražena od Francuske 2:4, sve što se dogodilo nakon nje – Modrićeve nagrade, dočeci u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj... – izaziva ogromno divljenje i strahopoštovanje prema najvećoj sportskoj momčadi koju je RH ikada imala. 

Nisam htio ni gledati suca O epskome moskovskome finalu sve se više manje-zna, no ipak postoje detalji koji nikada neće izblijedjeti, a najviše se odnose na sudačke pogreške na štetu hrvatske reprezentacije. 

O tome je pisao i  izbornik Zlatko Dalić u autobiografskoj knjizi “Rusija naših snova”, iz koje prenosimo neke najintrigantnije sekvence iz Dalićeve perspektive. 

"Igramo u najjačem sastavu, znamo što nam je činiti. I počinje vrlo dobro. Uspostavili smo kontrolu, pa i igru. Znatno smo bolji, Francuska nije opasna. Ne vide se na terenu. Kylian Mbappé je nedaleko od naše klupe, stalno sugeriram Striniću: “Stani bliže, stani bliže…” Dobro ga drži. Nemaju ništa. I prekršaj. Nisam tada ni vidio, tek kasnije na snimci, da Brozović nije ni dotaknuo Antoinea Griezmanna. Centaršut, Mandžukić je loptu nesretno zakačio glavom, ode u rašlje. Gol. Neregularan. Čak je i zaleđe bilo (Pogba), ali priznat je. Francuska vodi 1:0", piše izbornik. 

No, još skandaloznija je situacija iz 38. minute kada Francuzi dolaze do 2:1 iz kaznenog udarca. Dalić to opisuje ovako: 

"Imamo napad, ali Lloris hvata loptu i ispucava na Mbappéa. Vida je sam, nikoga nema oko njega i izbaci je u korner. Mogao je napraviti milijun drugih rješegentinski nja. Loše mu se odbije od glave i završi u udarcu iz kuta. To im je bio tek drugi dolazak pred naša vrata. Postavimo se. I obranimo. Gol-aut. Pomoćnik to energično pokazuje. Subašić se sprema izvesti, ali sudac svira. Stop! Što je? VAR. Odmah mi je bilo jasno da neće ispasti dobro. Pokazan je gol-aut, trebamo krenuti, ali on zaustavlja igru i čeka. Ide pogledati snimku. Svi naši trče prema njemu. Ja nisam. Stajao sam na kutu trenerskog prostora. Nisam se ni pomaknuo. Odbio sam i gledati u arbitra. Poslije čujem da je pet puta kretao, pa se vraćao, na kraju pokazao na jedanaesterac. U tom času bio sam razočaran. Baš razočaran. Griezmann je zabio za 2:1. Možemo li se ponovno uzdići? Čujemo bodrenje s tribina, ali sve je teže. Ako nisi siguran, ne smiješ odlučiti svjetskog prvaka na takav način, dvojbenim jedanaestercem. Nije to turnir mjesne zajednice, nego finale Svjetskog prvenstva. Kako je i zašto Perišić igrao rukom? Evidentno je da Argentinac Nestor Pitana nije to vidio kao namjerni i teški prekršaj za kazneni udarac, ali ga je ipak dosudio na intervenciju iz sobe(...)." 

Ovaj detalj, koji je nedvojbeno presudio svjetskoga prvaka, nije naišao na kritiku samo hrvatskog izbornika nego i posve neovisnih stručnjaka. Primjerice, legendarni danski vratar Peter Schmeichel u tv-analizi neposredno nakon finala kazao je kako je arsudac Pitana “koristio VAR u situaciji koja uopće nije bila dvojbena, jer to nije bio jedanaesterac”. 

"Tom je odlukom utakmica bila potpuno uništena. On je nekoliko puta gledao snimku te situacije, što govori da je bio u dvojbi; on zapravo ne misli da je to penal, i razmišlja – što mi je sada činiti? To je bio ključni trenutak utakmice, zbog njega je Francuska otišla na 4:1. Ta odluka za mene je čista glupost, to nije bio penal!", kazao je Schmeichel. 

Na isti način nastupio je i slavni José Mourinho, tvrdeći kako je “na poluvremenu 1:2 gubila bolja momčad”, i to “zbog pogreške cijeloga koncepta VAR-a”. 

"Ne tvrdim da to nije bio kazneni udarac za Francusku, ali VAR bi trebao postojati kako bi korigirao važne sudačke odluke. A to ovdje nije bio slučaj, i zato sam jako razočaran tom odlukom o kaznenom udarcu", kazao je Mourinho, aludirajući na intervenciju VAR-a nakon što glavni sudac Pitana uopće nije bio dosudio kazneni udarac, nego gol-aut. 

Istini za volju, ako ćemo uprijeti prstom u krivca za odluku koja nas je šokirala u finalu, onda to i nije Nestor Pitana, nego sudac iz VAR-sobe koji ga je upozorio na Perišićevo igranje rukom, a on je Talijan – Massimiliano Irrati. To ime do sada se nikada nije spominjalo u kontekstu finala, a upravo je Irrati čovjek koji ga je na neki način presudio. Isključena struja Kao što se svi dobro sjećamo, Hrvatska je u drugo poluvrijeme finala krenula odlučno tražiti izjednačenje, ali se onda dogodio još jedan fatalan trenutak koji ih je zaustavio u najvećemu naletu. 

Dalić o tome piše: 

"Na poluvremenu govorim: “Dečki, vratili smo se puno puta, hajdemo nastaviti isto, moramo pokušati, finale je, idemo dalje, nismo pali.” U ekipi je pozitiva. Odmah pojačavamo tempo, Rebić je u šansi, Rakitić ga sjajno nalazi, ali Lloris vadi ispod grede. U 52. minuti otvaramo polukontru, a u teren se uto probije skupina mladih ljudi. U jeku dominacije. Kad smo ganjali poravnanje. I to je jedan od detalja koji su nas upropastili, ulazak aktivista Pussy Riot. Dejan Lovren bijesno reagira prema jednom od njih, prekinuli su nas u trenutku kad smo imali inicijativu i moć. Kao da nam je isključena struja. Ništa nam taj dan nije išlo na ruku. Nismo se vadili na nepozvane goste, no omeli su nas. Baš su nas presjekli", konstatirao je izbornik, koji će sam reći kako nikada neće preboljeti taj nezasluženi poraz u finalu SP-a, piše Večernji list.