Na današnji dan prije 55 godina, 6. lipnja 1969. uspostavljena je prva internetska veza.

Internet je 1969. godine osnovalo Američko Ministarstvo obrane. Zvao se ARPANET (prva četiri slova su kratica za Advanced Research Project Agency – Agencija za napredne istraživačke projekte, dok net označava računalnu mrežu).

Cilj te mreže je bio da se poveže određeni broj računala u SAD-u. Radilo se o skupoj ideji, no Ministarstvu obrane SAD-a novac nije nedostajao.

Naime, tijekom šezdesetih godina vladao je hladni rat, zbog čega je Ministarstvo obrane SAD-a strahovalo da bi se mogao dogoditi nuklearni napad.

Inženjeri su morali projektirati Arpanet tako da on radi čak i ako se baci bomba na dio uspostavljene mreže te se uništi, dakle, čak i ako dio komunikacijskog dijela bude uništen, ostatak mreže treba nastaviti funkcionirati bez problema.

Ipak, kao datum prvog uspostavljanja internetske veze neki izvori navode 29. listopada 1969. jer je tada poslana prva internet poruka.

Drugi kažu da je moderni internet nastao 1. siječnja 1983. godine kada je ARPANET NCP zamijenjen TCP/IP protokolom.

Servis World Wide Web osmišljen je u CERN-u u Švicarskoj 1989. godine, a mozak projekta bio je Britanac Tim Berners-Lee.

Godine 1992. osnovana je udruga Internet Society radi sustavna promicanja djelatnosti povezanih s unaprjeđivanjem rada interneta.