Najpoznatija božićna pjesma na planeti "Silent night", odnosno u prijevodu "Tiha noć", čija je verzija u izvedbi Binga Crosby treći najprodavaniji singl svih vremena, nastala je prije 200 godina.

Joseph Mohr i Franz Xaver Gruber 24. prosinca 1818. godine prvi put izveli su pjesmu "Stille nacht" (Tiha noć) u Oberndorf kod Salzburga.

Pjesmu je napisao Joseph Mohr, mladi svećenik iz Salzburga, a autor muzike je učitelj i orguljaš Franz Xaver Gruber iz Gornje Austrije. Dvjesta godina kasnije pjesmu pjeva oko dvije milijarde ljudi na više od 300 jezika i dijalekata širom svijeta.

Prvu planetarno poznatu popularnu (easy listening) verziju snimio je 1935. godine američki pjevač Binga Crosby i ona je u "Guinessovu knjigu rekorda" upisana kao treći najprodavaniji singl svih vremena.

"Stille nacht", kako se izvorno zove ova pjesma, UNESCO je proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom i svjetskom pjesmom mira. Veliki jubilej slavi se ove godine u velikom stilu na 13 lokacija u Salzburgu, Tirolu i Gornjoj Austriji. Mnogi ne znaju da se izvori pjesme mogu naći u okolici Salzburga, te da je Franc Ksaver Gruber rođen i odrastao u Gornjoj Austriji te da se pjesma proširila preko Tirola.

Porijeklo i širenje pjesme

Joseph Mohr, rođen u Salzburgu, 1816. godine napisao je dirljive stihove pjesme "Stille nacht" kao mladi pomoćnik svećenika u Mariapfarru. Dvije godine kasnije upoznao je učitelja Franza Xavera Grubera u Oberndorfu, kod Salzburga, te mu je predao tekst pjesme sa zahtjevom da komponira melodiju. Obojica su prvi put izveli pjesmu u crkvi svetog Nikole u Oberndorfu. Tada su pjesmu izveli na gitari, s obzirom na to da prema legendi orgulje nisu bile u funkciji jer su ih načeli miševi.
 

Samo nekoliko godina kasnije pjesma je stigla do Tirola, preko Carla Maurahera, graditelja orgulja u dolini Zillertal. Nakon toga glazbeno talentirane farmerske obitelji putovale su širom Europe i nastupale pred publikom. Braća Strasser i pjevači Rainer iz Zillertala posebno su zaslužni za širenje pjesme po Europi, Americi i Rusiji.

Mnoge od 13 lokacija u Austriji koje su na neki način povezane s pjesmom "Stille nacht" već neko vrijeme obilježavaju jubilej u muzejima, izložbama ili memorijalnim pločama i kapelama. Ove godine, kada se slavi velika godišnjica, ovi se napori udvostručuju kako bi još više oživjeli pjesmu.
 


    Tiha noć

    1. Tiha noć, blažena noć,

    Sve već spi, samo bdi

    Josip blag i Marija s njim;

    Milo dijete u jaslama tim

    Spava u slatkome snu!

    2. Tiha noć, blažena noć!

    Bože moj, smiješak tvoj

    Kako blag s ustašca je tih!

    Mir nam donosiš sladak i tih,

    Sviće nam radosti dan.

    3. Tiha noć, blažena noć!

    Pjeva svijet rajski svijet

    Slaveć' Boga, tješeći nas;

    Lijepih anđela ori se glas:

    Došao Isus je spas!

Franc Ksaver Gruber (1787-1863, kompozitor "Tihe noći")

Kompozitor "Tihe noći" je rođen 25. studenog u Hofburgu (Gornja Austrija). Još u ranoj dobi stekao je glazbeno obrazovanje. Iako je trebalo da izučava zanat svog oca, koji je bio tkalac, ovaj mu je odobrio da postane učitelj. Godinu dana po završetku studija (1806. godine u Riedu u Innkreisu) dobio je u Ransdorfu mjesto učitelja, orguljaša i zvonara. Od 1816. godine svirao je orgulje i u susjednoj općini Oberndorf, gdje je naišao na Josepha Mohra i dvije godine kasnije komponirao poznatu božićnu melodiju. Svoju glazbenu karijeru Gruber je nastavio u Bergdorfu i Halleinu, gdje je preminuo u 76. godina od starosti.

Joseph Mohr (1792-1848, tekstopisac pjesme "Tiha noć")

Tekstopisac pjesme "Tiha noć" rođen je 11. prosinca 1792. godine u Salzburgu, gdje je proveo svoje djetinjstvo i veliki dio mladosti. U Mozartovom gradu je pohađao školu za svećenike i tu se 1815. zaredio. Njegov ga je poziv odveo u mnoge općine u Salzburgu. Prvo radno mjesto bilo je u Mariapffaru u Lungau, gdje je vjerojatno i napisao tekst ove božićne pjesme. Dvije godine kasnije Mohr je pozvan u Oberndorf, gdje je upoznao Franca Ksavera Grubera. Joseph Mohr je preminuo uslijed plućne bolesti 4. prosinca u Wagrainu, gdje i danas njegov grob i škola koju je osnovao podsjećaju na njegov rad.