Besplatna aplikacija koja omogućava vašim prijateljima da vas virtualno prate kući navečer upravo je postala pravi hit među mladima.

Aplikaciju The Companion osmislilo je petero studenata sa Sveučilišta u Michiganu, a ona omogućuje korisniku da zatraži člana obitelji ili prijatelja da mu virtualno pravi društvo, dok cijelo vrijeme prati njegov put na online karti putem GPS-a.

Zanimljivo je i to da osoba ne mora imati skinutu spomenutu aplikaciju kako bi bila vaš virtualni pratitelj kući. No, ukoliko ovu aplikaciju želite imati na svom pametnom telefonu, dostupna je i za korisnike Androida i za korisnike iOS-a te omogućuje korisniku da pošalje zahtjev na nekoliko različitih brojeva, ukoliko određene osobe trenutno nisu u mogućnosti odgovoriti.

Kontaktirana osoba zatim prima SMS poruku s hiperlinkom koji ih odvodi na stranicu s interaktivnom kartom na kojoj mogu pratiti putovanje korisnika koji ih je kontaktirao. Ako korisnik skrene s puta, padne, netko ga gurne ili ukoliko počne trčati, aplikacija prepoznaje te promjene pa korisniku postavlja pitanje je li s njim sve u redu. Ako je sve u redu, korisnik pritisne tipku kojom to potvrđuje u sljedećih 15 sekundi. Ukoliko korisnik ne pritisne tipku, aplikacija u njegovu mobitelu uključuje glasan alarm i daje mu mogućnost da odmah nazove policiju.

S obzirom da je ova aplikacija originalno dizajnirana od strane studenata, u SAD-u je namještena na način da se, nakon što je pozvana policija, poziv upućuje i nadležnom sveučilišnom odjelu za sigurnost, odnosno policiji koja je zadužena za čuvanje određenog kampusa.

Naravno, ovu mogućnost nemaju sva sveučilišta, već samo ona koja su u suradnji s Companion aplikacijom.

U isto vrijeme, aplikacija šalje upozorenje kontaktu koji vam virtualno pravi društvo, pa on može odlučiti želi li nazvati policiju i reći im vašu lokaciju ili će prvo nazvati vas kako bi provjerio je li sve u redu. U drugim zemljama ne postoji opcija koja poziva sveučilišni odjel za sigurnost, ali je sve drugo u potpunosti isto kao i u SAD-u, piše Telegram.hr.

"Žene i muškarci sa svih nam strana šalju mailove i govore koliko im se sviđa naša aplikacija. Mnogi roditelji žele da njihova djeca koriste ovu aplikaciju, kao i mnogi ljudi koji imaju starije roditelje pa žele da je koriste kako se oni ne bi izgubili", izjavio je Lexie Ernst, jedan od kreatora.

Još jedna mogućnost koju ova aplikacija nudi jest ta da korisnik može, na određenim područjima gdje se osjeća najnesigurnije, pritisnuti „Nervozan sam". Tim koji je osmislio aplikaciju namjerava podatke o takvim područjima poslati sigurnosnim odjelima na sveučilištima kako bi točno znali koja su mjesta potencijalno najviše opasna. Ova će aplikacija i dalje ostati besplatna za sve korisnike, a kreatori trenutno rade na tome da se povežu sa svim sveučilištima u zemlji.