Jevgenij Prigožin, osnivač ruske privatne vojne kompanije Wagner, pojavio se u novoj videoporuci koja je navodno snimljena u Africi. Videoporuka je objavljena na Telegram kanalu Razgruzka Wagnera, koji se smatra bliskim plaćeničkoj skupini, piše Ukrajinska Pravda.

Prigožin na snimci tvrdi kako je temperatura zraka na mjestu gdje se on nalazi 50 stupnjeva Celzijevih. "Mi Rusiju činimo još većom, na svim kontinentima. A Afrika je još slobodnija. Pravda i sreća za afričke narode. Noćna mora za ISIL, Al Qaidu i ostale bandite", poručio je.

Vagnerovci prije dva mjeseca pokrenuli oružanu pobunu

Vagnerovci su igrali važnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, a osobito su aktivni bili tijekom borbi za grad Bahmut na istoku Ukrajine. Krajem proljeća su najavili da se povlače u svoje kampove kako bi se oporavili od velikih gubitaka. Međutim, 24. lipnja su pokrenuli oružanu pobunu u Rusiji zbog sukoba s vojnim zapovjedništvom Ruske Federacije.

Pobuna je u konačnici završena posredstvom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Prigožin je najavio da se njegovi borci vraćaju u svoje kampove, dok su ruske vlasti zauzvrat odbacile kazneni postupak protiv šefa Wagnera. Dogovor je također podrazumijevao da će Prigožin otići u Bjelorusiju.