Vođa plaćeničke ruske vojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je u srijedu da vjeruje kako je obećana ukrajinska protuofenziva već započela te da njegove snage promatraju pojačanu aktivnost duž fronte.

U audio poruci koju je objavila njegova tiskovna služba na društvenim mrežama, Prigožin je rekao da će “aktivna faza” protuofenzive započeti u sljedećim danima.

Vlada u Kijevu dugo je obećavala protuofenzivu kojom bi počela vraćati teritorij na istoku zemlje koji je Rusija anektirala nakon invazije u veljači 2022.

“Vjerujem da je napredovanje ukrajinske vojske već započelo… Vidimo najveću moguću aktivnost i na perimetru i unutar prvih linija”, rekao je Prigožin.

“Stoga vjerujem da je sve već počelo. I vjerujem da će sve to u vrlo skoroj budućnosti ući u aktivnu fazu. Moglo bi biti pitanje dana.”

Prigožin je kasnije rekao da su njegove snage napredovale 230 metara u borbama koje su zahvatile istočni ukrajinski grad Bakhmut. Razoreni grad, u kojem je nekoć živjelo 70.000 ljudi, bio je pod opsadom gotovo 10 mjeseci.

Reuters nije uspio provjeriti izvješća s ratišta.

Ponovio je i svoju pritužbu da Moskva ignorira njegove molbe da poveća zalihe granata.

“Ministarstvo obrane nije nam dostavilo topničko streljivo i imamo resurse samo za nekoliko dana”, rekao je Prigožin. “Oni ignoriraju sve zahtjeve Wagnera. (Hina)