Čini se da je argentinska podmornica ARA San Juan, koja je nestala prošloga tjedna na južnom Atlantiku, ipak eksplodirala.
 
Rodbina optužuje mornaricu i vladu
 
Nade u to kako su 44 člana posade i dalje živi i da će biti spašeni, čini se da ovom vijesti nestaju. Rodbina nestale posade reagirala je na posljednje vijesti o nestaloj podmornici tugom i bijesom.
 
Okupljeni u mornaričkoj bazi Mar del Plata zahtijevali su odgovore na brojna pitanja, piše BBC. U suzama, optužuju mornaricu kako im je posljednjih tjedan dana lagala i ulijevala im lažne nade u spas mornara.
 
Drugi, pak, optužuju vladu navodeći kako je do nesreće došlo zbog nedovoljnih ulaganja i korupcije koja je prisutna u argentinskoj vojsci. Smatraju da je to razlog nesigurnosti vojne opreme, u ovom slučaju podmornice.
 
Bijes i suze među rodbinom poginulih
 
"Ubili su mojeg brata, kopilad. Ubili su ih sve jer su ih odveli na plovidbu podmornicom koja samo što se nije raspala", kazao je muškarac čiji je brat bio član posade na podmornici ARA San Juan.
 
"Gadovi, lagali su nam tjedan dana o tome što se dogodilo", kazala je supruga jednog od mornara.
 
Luis Tagliapietra, otac mornara Damiana, kazao je kako je mornarica potvrdila da je posada poginula u eksploziji podmornice na dubini od 200 metara.
 
Plovidba u staroj podmornici "praktički je samoubojstvo"


Argentinski predsjednik Mauricio Macri posjetio je mornaričku bazu prije dva dana.
 
Tada su ga upozorili kako se radi o podmornici proizvedenoj još 1985. godine. Jedna od žena, rodbine nestalih članova posade upozorila ga je kako je "slanje mornara takvim podmornicama praktički slanje u samoubilački pohod".
 
Odbačena mogućnost napada
 
Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi odbacio je mogućnost napada i rekao da moguće da se eksplozija dogodila unutar podmornice i da je nije raznijela.
 
Međunarodna organizacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO), koja vodi globalnu mrežu postaja za osluškivanje mogućih tajnih atomskih eksplozija, detektirala je 15. studenog "neuobičajen signal" u podmorju u blizini mjesta gdje je nestala argentinska podmornica.
 
Moguće da se radilo o 'imploziji'
 
Dvije njezine postaje detektirale su neuobičajen signal, rekao je CTBTO u izjavi, dodavši da je informaciju prenio argentinskim vlastima koje koordiniraju potragu za podmornicom ARA San Juan na kojoj su bila 44 člana posade kada je nestala prošlog tjedna.
 
Informacija se podudara s "hidro-akustičkom anomalijom" koju su detektirali senzori SAD-a i međunarodne organizacije, rekao je Balbi.
 
To je mogla biti "implozija" umjesto eksplozije, što znači da je bila ograničena na plovilo i da ga nije raznijela, rekao je Balbi.