Najmanje su tri osobe, među kojima napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča. Nakon napada, u kojemu je poginuo jedan prolaznik, u bolnicu je prevezeno petnaest osoba, a jedna je žena poslije podlegla ozljedama.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP) i generalni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf jutros su govorili o napadu koji se dogodio u Beču protekle noći.

Potraga za napadačem je u tijeku, njegov stan je pretražen, kazali su. Ukupno tri civilne žrtve i jedan napadač su smrtno stradali.

"Jučerašnji napad je napad na naše vrijednosti i pokušaj da nas podijele. Nećemo to tolerisati. Bit će posljedica”, dodao je u obraćanju.

Bečki generalni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf je kazao da se "intenzivno radilo na identifikaciji napadača."

"Pretražena je kuća napadača. Pronađeno je i ustupljeno nam blizu 20.000 videozapisa, a mi smo već pretražili 20% ovog sadržaja", dodao je Ruf.

Na pitanje novinara o kakvoj vrsti napada se radi, kazali su da je rano govoriti o detaljima ali da je napadač definitivno bio "radikalizovana osoba".
 

Austrijska policija još uvijek provjerava identitet ubijenog terorista, a Bild javlja kako istražitelji sumnjaju da se radi o osobi čija je slika objavljena na Instagramu. Prema pisanju Bilda, on je jučer dvojici prijatelja poslao snimke napada na Charlie Hebdo iz 2015. godine, kada je ubijeno 12 ljudi.

Također, stavio je na Instagram nekoliko slika na kojima se zaklinje na vjernost vođi terorističke milicije Islamske države, na nekima pozira s puškom i mačetom, a ima i slika s hrpom municije. Na slikama se vidi i da je napisao arapsku riječ Baqiyah koja je dio fraze - "Islamska država ostaje i širi se".

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je u ponedjeljak navečer da je Beč bio meta gnusnog terorističkog napada i dodao da je vojska izašla na ulice i štiti glavni grad kako bi se policija mogla fokusirati na protuterorističke operacije.

"Trenutačno u našoj republici prolazimo kroz teške sate. Zahvaljujem snagama sigurnosti koji riskiraju svoje živote. Policija će odlučno djelovati protiv počinitelja gnjusnog napada", rekao je Kurz.

Najmanje dvije osobe, među kojima napadač, ubijene su u simultanim terorističkim napadima u ponedjeljak navečer u središtu Beča, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je televiziji ORF da se radilo o više napadača koji su otvorili vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno, od čega sedam teže. Strahuje se da bi žrtava moglo biti još.

EU

Napade u Beču, u kojima su u ponedjeljak navečer poginule najmanje dvije osobe, oštro su osudili, uz ostale, talijanski premijer Giuseppe Conte, češki premijer Andrej Babiš, španjolski premijer Pedro Sanchez i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

"Mi Francuzi dijelimo šok i tugu zbog austrijskog naroda koji je večeras pogođen napadom u srcu njihova glavnog grada Beča. Nakon Francuske, prijateljska je zemlja je napadnuta. Ovo je naša Europa. Naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla. Nećemo odustati", napisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također se oglasila.

"Šokirana sam i tužna zbog brutalnog napada u Beču. Moje misli su sa obiteljima žrtava i cijelim austrijskim narodom. Europa stoji solidarno uz Austriju. Jači smo od mržnje i terora", napisala je.

Napad je osudio hrvatski premijer Andrej Plenković koji je izrazio solidarnost austrijskom narodu.

"Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima", poručio je Austrijancima predsjednik hrvatske vlade na svom Twitteru.

SAD

Američki predsjednik Donald Trump osudio je u utorak napade u središtu Beča istaknuvši da "napadi zla" moraju prestati, a njegov protukandidat na predsjedničkim izborima, demokrat Joe Biden pozvao je na jedinstvo u suprotstavljanju nasilju.