Godinu iza nas obilježila je pandemija koronavirusa, karantena, prosvjedi, utrka za cjepivom. Kina u kojoj je zabilježen prvi slučaj je u svakom slučaju pobjednik, virus je pod kontrolom kako i ekonomija, a zaboravljene su i kritike s početka godine.

Prvi slučaj koronavirusa zabilježen je u kineskom gradu Wuhanu, 8. prosinca 2019. godine. Pacijent je razvio simptome povišene tjelesne temperature i otežanog disanja, a doktori su sumnjali na upalu pluća. Pacijent je nakon nekoliko dana preminuo, a kasnije je utvrđeno da je bolovao od novog oblika virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija nultog pacijenta locirala je u Wuhanu u jednoj od najpoznatijih kineskih tržnica koju posjećuju turisti iz čitavog svijeta. I upravo s ovog mjesta brojni turisti su raširili virus po drugim zemljama. 30. sijećnja 2020. službeno je proglašen početak pandemije.
 
Kako se dalje razvijala situacija, kako je koronavirus došao na svaki kontinet i koliko s današnjim danom ima zaraženih ovim opakim virusom, kao i nažalost preminulih, pogledajte u prilogu.