Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije podsjeća osiguranike kako je u tijeku redovita distribucija premija osiguranja za 2024. godinu.

Nabavom premije osiguranja osigurane osobe oslobođene su plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge.

Cijena 20 KM

Cijena premije osiguranja iznosi 20 KM po osiguranoj osobi, s tim da su:

djeca do navršene 18. godine života oslobođena plaćanja participacije/premije osiguranja i
dragovoljni darivatelji krvi koji su, zaključno s 31. prosincem 2023. godine, krv darivali deset i više puta te imaju najmanje jedno darivanje u 2023. godini
dragovoljni darivatelji krvi koji su krv darivali 50 i više puta, trajno su oslobođeni osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite.
U četvrtak, 29. veljače 2024. godine završava redovita distribucija premija za 2024. godinu.

Po završetku redovite distribucije, premiju osiguranja mogu kupiti prvoprijavljeni osiguranici, tj. osobe koje nisu bile prijavljene na zdravstveno osiguranje u razdoblju redovite distribucije i to najkasnije 30 dana od dana prijave na osiguranje.

Djeca koja u 2024. godini navršavaju 18 godina života, premiju osiguranja mogu kupiti najkasnije 30 dana od dana navršene 18-te godine života.

Uplata premije osiguranja za 2024. godinu vrši se isključivo kod organizacija za obavljanje platnog prometa (banka, pošta) na  depozitni račun ZZO HNŽ/ K broj: 5550000004873298 (Vrsta prihoda 722 611).

Nakon izvršene uplate premije osiguranja, osigurane osobe su dužne istu evidentirati u područnim uredima Zavoda ili kod radnika Zavoda koji su za vrijeme redovite distribucije smješteni u poštanskim uredima u Mostaru, Čitluku i Neumu.

Evidentiranje putem web stranice Zavoda

Posebna pogodnost za osigurane osobe je mogućnost podnošenja zahtjeva za evidentiranje uplaćenih premija putem web stanice Zavoda.

Naime, na web stranici Zavoda nalazi se jednostavna forma za podnošenje elektronskog zahtjeva u kojoj je potrebno navesti:

ime i prezime
JMB osoba za koje je izvršena uplata
priložiti uplatnicu kao dokaz o izvršenoj uplati.
Osiguranici koji premiju osiguranja uplaćuju jednim nalogom za više osiguranika, trebaju navesti:

ime i prezime
JMB svih osiguranika za koje su uplatili premije.
Uplaćene premije za koje je zahtjev za evidentiranje poslat putem spomenute forme na web stranici Zavoda biti će evidentirane u informacijski sustav najkasnije u roku od jednog radnog dana, a potvrdu o evidenciji istih osiguranici će dobiti na osobnu e-adresu.

Evidentiranje premije osiguranja putem web stranice Zavoda prikazano je putem videozapisa.