Sankcije koje su SAD uvele Rusiji i povećavanje pritisaka na Moskvu posljedica su straha Washingtona, naročito vojnog lobija, od nove ruske vojne tehnike, koja može uskoro promijeniti globalnu vojnu sliku.

Analitički portali ističu da je ruska vojna industrija doživjela prodajnu ekspanziju protuzračnog sustava "S-400", dok je u izradi "S-500", koji uključuje i kozmičku obranu. Amerika ima najviše desetljeće do desetljeće i pol da spriječi novi vojni odnos snaga u svijetu zbog brzog napredovanja Rusije i Kine u razvoju naoružanja.

Uzbunu na Zapadu izazvala je vijest o prvom letu najsuvremenijeg zrakoplova za izviđanje i navođenje "A-100 Premijer", koji posjeduje jedinstveni radar s aktivnom faznom rešetkom posljednje generacije. Sve karakteristike "Premijera" su i dalje tajna, ali se zna da je namijenjen za promatranje vojnih sukoba.

U veljači sljedeće godine treba uzletjeti ruski supersonični strateški bombarder "Tu-160M2", poznat pod nazivom "Bijeli labud". Kako prenosi Srna, ovaj zrakoplov može prenijeti 45 tona bombi i raketa na distanci većoj od 2.200 kilometara. Stručnjaci tvrde kako je riječ o najboljem i najsnažnijem supersoničnom avionu na svijetu.

Pošto vojni stratezi predviđaju da bi moderni sukob najjačih sila bio kratkotrajan i brz, s lansiranjem navođenih raketa, Rusima je uz sustave "S-400" i "S-500" potreban i "PKO sustav A-235 Nudolj".

Amerikanci su nazvali ovaj sistem "ubojicom satelita". "Nudolj" će moći obarati zrakoplove i na visinama od 750 kilometara. Riječ je o potpuno tajnom projektu koji treba apsolutno zaštititi područje Moskve i stvoriti neprobojni štit u promjeru od 1.500 kilometara.

''Kada se svemu pridoda uzlet kineske vojne industrije, postaje jasno da SAD sankcijama i pritiscima žele zaustaviti ili bar uspore rast vojne moći svojih potencijalnih protivnika. A za sve to kao izgovori koriste se optužbe na račun Moskve o navodnom 'miješanju Kremlja u izbore u SAD', te dešavanja u Ukrajini i Siriji, navode analitički portali'', objavila je Srna.