U 59. godini života preminuo je Stojan Tokić, ugledni poduzetnik i dobrotvor, suvlasnik tvrtke Tokić d.o.o. Duže od mjesec dana borio se u bolnici Dubrava s koronavirusom i posljedičnim infekcijama. Unatoč svim naporima liječnika te požrtvovnosti cijelog bolničkog tima i inače odličnom zdravlju – nije se uspio othrvati bolesti. Stojan Tokić preminuo je okrijepljen sakramentima Katoličke Crkve, a iza sebe je ostavio suprugu Ružu, četvero djece, te veliku širu obitelj. Stojan Tokić ostao je unatoč velikom poslovnom uspjehu skroman i samozatajan čovjek kojem su na prvom mjestu bili njegova supruga,sinovi i kćeri. Osjećao je veliku odgovornost za svoje zaposlenike i njihove obitelji, a dan je obično započinjao odlaskom na svetu misu. Svojom vedrinom i smislom za humor, uvijek je hrabrio sve oko sebe. Rodio se u Rakitnu, u Bosni i Hercegovini, 23.9.1961. godine. Sa svojim bratom Ilijom osnovao je prije 30 godina tvrtku Tokić d.o.o. krećući iz prve trgovine od 35 kvadrata do danas najvećeg prodajnog lanca auto-dijelovima u Hrvatskoj, s više od 110 poslovnica u Hrvatskoj i Sloveniji.

U razgovoru za Lider u srpnju ove godine Stojan i Ilija opisali su strateški razvoj svoje tvrtke: “Početkom 2000.-ih godina prepoznali smo da razvoj naše branše leži u implementaciji naprednih rješenja, te smo počeli ulagati u IT infrastrukturu i ljudske resurse, što je zasigurno bio jedan od ključnih koraka prema inovativnoj kompaniji kakva smo danas. 2005. smo pokrenuli franšizni model poslovanja, što se pokazalo kao idealno rješenje za dostupnost Tokić proizvoda po cijeloj Hrvatskoj, a kasnije i regiji. Danas u 52 hrvatska grada imamo franšizne partnere, čiji vlasnici imaju našu podršku u edukaciji, opremanju, infrastrukturi i poslovnom savjetovanju.

Otkad smo postali član i dioničar ATR-a 2008. godine, Tokić je postao prepoznatljiv brend i modelirao poslovne procese po uzoru na zapadne partnere. Uveli smo i GOOD, BETTER, BEST razine asortimana i oko tvrtke okupili niz međunarodnih stručnjaka čije iskustvo doprinosi svakodnevnom poslovanju – odgovaraju iz kompanije i dodatno pojašnjavaju da, iako obiteljska tvrtka s tradicijom, vlasnici su prepoznali važnost profesionalnog menadžmenta i svoje povjerenje ukazali mladim educiranim stručnjacima visokih referenci, koji danas uspješno razvijaju Tokić prema jednoj od vodećih tvrtki jugoistočne Europe.“
 
Stojan i njegov brat i partner Ilija pravovremeno su reagirali i na koronakrizu, brinući se da „zadrže poslovanje na čvrstim temeljima i ono najvažnije – sačuvaju sva radna mjesta i zdravlje svojih zaposlenika“, piše Narod.hr.

“Tek sada spoznajemo važnost jedne od prvih odluka u koroni – osnivanje kriznog tima, koji je na dnevnoj bazi koordinirao ljude, robu, partnere i dobavljače. Brzom reakcijom uprave i angažmanom svih radnika, koje ne možemo dovoljno nahvaliti, premostili smo lockdown bez većih poteškoća. Poslovanje je danas stabilno i s tendencijom rasta, a specijalan postkrizni tim razrađuje sve modele poslovanja do kraja godine”, izjavili su iz tvrtke Tokić.d.o.o za Lider. Stojan i Ruža Tokić, te njegov stariji brat Ilija i njegova supruga Veronika na svom su poslovnom putu ostali osjetljivi na potrebe drugih te su poznati dobrotvori i u svom rodnom mjestu i župi Rakitno, Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.  

Godinama stipendiraju nadarene učenike i studente iz obitelji s financijskim poteškoćama, učenike elektrotehničkih škola, djecu o kojima se brinu hrvatski misionari u afričkim zemljama, bili su podupiratelji prikupljanja potpisa za referendum o braku i donatori Hoda za život. Udruga U ime obitelji je Stojanu i Ruži te Iliji i Veroniki Tokić 2018., na proslavi 5. godišnjice referenduma o braku dodijelila posebnu zahvalnicu za svu njihovu potporu.

Večernji list