U 73. godini života preminula je Esma Redžepova - kraljica romske glazbe - prenose makedonski mediji. Prije dva tjedna primljena u u bolnicu s teškim zdravstvenim stanjem, a umrla je jutros u Skoplju, nakon kraće i teške bolesti. Esma Redžepova Teodosijevska nazvana je kraljicom romske glazba, a po svom emotivnom izvođenju bila je svjetski poznata. Od 2013. nosi titulu makedonskog nacionalnog umjetnika.

Tijekom svoje karijere duge 55 godina nastupala je na vrhunskim svjetskim glazbenim festivalima i manifestacijama. Održala je više od 22.000 solističkih koncerata u Makedoniji i svijetu, a često je surađivala sa utjecajnim i svjetski poznatim glazbenim imenima.

Esma je rođena 1943. godine u Skoplju, a odrasla je u osmeročlanoj obitelji. Glazbenu karijeru započela je sa svega 11 godina, kada ju je pod okrilje uzeo Stevo Teodosijevski koji joj je 12 godina kasnije postao i suprug.

Usvojila 47-ero djece

Kraljica romske glazbe i Roma, iza sebe ima svjetsku reputaciju nastalu tijekom 50 godina glazbene karijere. No, više od svega ponosila se sa svojih 47 sinova, koje je udomila zajedno sa svojim sada također pokojnim suprugom i spasila ih od siromaštva, gladi i ulice.

Danas su svi njihovi sinovi glazbenici. Sviraju po nekoliko instrumenata, a Esmu su pratili na svim nastupima.

Esma je sa svojim humanitarnim djelovanjem, razmišljanjem , a na kraju i načinom života počela još u drugom razredu osnovne škole kada je dobila poklon od Crvenog križa.

'Rekla sam sebi u životu kad sam dobila tu crvenu kapu i rukavice i čarape: ako jednog dana ja budem imala nešto više, odmah ću to podijeliti s nekim drugim', kazala je jednom prilikom Esma.