Općina Jablanica skoro pet godina ne može ugovoriti usluge prijevoza učenika u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Bljesak.info iz Ureda načelnika Općine Jablanica.

Žalbe

''Ističemo činjenicu da je predmetni postupak objavljen prvi put na portalu javnih nabavki 28.11.2018. godine. Od tada je ponovo pokrenut još 19 puta i svaki put je bio predmetom žalbe od strane gospodarskih subjekata'', navodi se i dodaje kako ''Općina Jablanica smatra da gospodarski subjekti izjavljuju žalbu, koristeći institut pravne zaštite predviđen Zakonom o javnim nabavkama, isključivo i jedino s ciljem onemogućavanja ugovornog organa da okonča predmetni postupak javne nabavke''.

Stoga, Općina proračunska sredstva, predviđena za ove namjene, uplaćuje roditeljima đaka na bankovne račune, a koji samostalno zaključuju ugovore s prijevoznicima za prijevoz djece do škole. Na taj način je prijevoz funkcionirao od studenog 2018. godine.

Presuda

''U svibnju 2023. godine donesena je odluka o poništavanju postupka javne nabavke za usluge prijevoza đaka, na koju su se ponovo žalila ista, vlasnički povezana, pravna lica. Zbog zaprimljenih žalbi ni do danas nismo uspjeli poništiti taj postupak javne nabavke'', naveli su iz Općine dodajući kako, dok se ne poništi postojeći postupak javne nabavke, Općina Jablanica ne može pokrenuti novi postupak koji bi bio prilagođen sadašnjim okolnostima.

Iz Općine tvrde kako je iz izvještaja Općinskog javnog pravobranitelja vidljivo je da je sudski spor između Općine Jablanica i nekadašnjeg prijevoznika, nelegalnog korisnika autobusne stanice Jablanica, prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Mostaru riješen u korist Općine Jablanica.

''Na presudu je uložena žalba'', navedeno je iz Općine Jablanice za Bljesak.info.

Dodali su kako su u stalnom kontaktu s roditeljima i direktorom Osnovne škole Suljo Čilić a načelnik Damir Šabanović je, sa suradnicima, održao sastanke s 30 zabrinutih roditelja.

Pismo roditelja

U pismu roditelja koje je upućeno redakciji portala navodi se kako očekuju da se ''najdalje do 6.9.2023 godine'' osigura prijevoz za učenike iz svih mjesta do njihove obrazovne ustanove.

''U suprotnom kao roditelji morat ćemo se pozvati na veće institucije odnosno Ministarstvo kantona'', navodi se u pismu.

Roditelji krive ''nadležne koji usprkos tome što je školska godina krenula nisu bili u mogućnosti osigurati djeci da dođu do ustanova za obrazovanje, odnosno škola koje su za njih namijenjene''.

''Prethodnih godina prijevoz za učenike je uvijek bio osiguran od strane općine i djeca su se radovala prvom danu škole što je i normalno, dok ove godine prvi dan škole ugasili ste im svojom neodgovornošću i nemarom, nisu imali prvi školski osmjeh za ovu godinu, susretanje sa školskim drugarima i drugaricama, kao i mogućnost da sjednu u svoju klupu i napišu raspored za ostatak polugodišta'', pišu roditelji.