Argentinska mornarica je prekinula spasilačku misiju čiji je cilj bio pronalaženje nestale podmornice i 44 člana njene posade.

Podmornica ARA San Juan je nestala prije dvija tjedna, a unatoč velikim naporima, njena lokacija nije utvrđena.

"Unatoč ogromnim naporima, nemoguće je locirati podmornicu", izjavio je glasnogovornik argentinske mornarice Enrique Balbi.

Podmornica je posljednji put ostvarila kontakt s mornaricom u srijedu 15. studenog. Nada da je posada preživjela vjerovatnu eksploziju na posljednjoj poznatoj lokaciji je polako nestajala.

Balbi je kazao da je potraga za podmornicom proširena dvostruko u odnosu na broj dana koji omogućava spasilačkim službama da spase posadu. Radi se o periodu za koji se smatra da posada može preživjeti u podmornici ispod površiine mora.

Iako sudbina posade nije potvrđena, zasad nema dokaza o olupini u pretraženom području. 

Podmornica ARA San Juan se vraćala s rutinske misije u blizini najjužnije točke Južne Afrike, kada je prijavila električni problem. Zapovjednik mornarice Gabriel Galeazzi je rekao da je podmornica izronila na površinu i prijavila kratki spoj u baterijama. Naređeno joj je da skrati misiju i vrati se u bazu Mar del Plata što prije. Posljednji kontakt je ostvaren oko 7:30 sati 15. studenog, a kapetan je tada potvrdio da je posada dobro.

Osam dana nakon nestanka podmornice je priopćeno da je detektirana buka nekoliko sati poslije posljednjeg kontakta. Do buke je došlo oko 60 km od posljednje poznate lokacije podmornice u 10:31 sati.

Balbi je kazao da se vjeruje da je morska voda dospjela do baterija i uzrokovala kratki spoj.

Mnogi upiru prstom u vladu tvrdeći da su manjak investiranja i korupcija u oružanim snagama doveli do toga da je podmornica bila nesigurna.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri je naredio istragu o nestanku podmornice.