Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i Božo Petrov, čelnik Mosta napokon su razgovarali o postizbornoj suradnji, te su dogovorili sastanak koji bi se trebao održati u utorak u 17 sati, vjerojatno u prostorijama središnjice HDZ-a.

'Neki uvjeti zahtijevaju pojašnjenja, posebice ZERP'

Čini se da je HDZ-u prihvatljiv određeni dio od 7 Mostovih uvjeta.

- Cijenimo ih kao mali doprinos budućnosti Hrvatske, načelno imamo razumijevanje za njih, međutim, neka od njih zahtijevaju detaljnija obrazloženja - kazao je Plenković dodajući da je nužno vidjeti koliko su kompatibilna s HDZ-ovim programom.

Na pitanje koje su točke uopće sporne u zahtjevima Mosta, Plenković je kazao da se radi o proglašenju Zaštićenog ekološkog ribolovnog pojasa (ZERP), koji nije prvi puta tema kampanja i međustranačkih pregovora. Naveo je da u HDZ-u postoji niz pojedinaca, koji su se bavili tom tematikom u fazi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te da ga je nužno proučiti sa stručnog aspekta te međunarodnog prava, dodajući 'znamo koje su nadležnosti EU i kakve su posljedice takvog proglašenja', javlja N1.

'Prvo pregovori s Mostom, a tek onda s drugima'

Na pitanje pregovara li HDZ i s drugim strankama, Plenković odgovara:

- Najprije ćemo razgovarati s Mostom. Poštujem rezultate svih stranaka i bit ćemo u kontaktu sa svima, ali s Mostom ćemo najprije razgovarati. Oni su HDZ-ov prirodni partner za sastavljanje vlade - kazao je Plenković i dodao: 'Vidimo se još danas'.

Vjerojatno će se obratiti javnosti nakon sastanka s Mostom, prenose 24 sata.