"Ne želim proći kao Jozo Leutar u Sarajevu", kazao je danas za N1 Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, aludirajući na atentat iz 1999. godine.

On je dodao da je zabrinut za svoju sigurnost jer nema pratnju i osiguranje.

"Ja sam htio vidjeti kako razmišljaju članovi Vijeća i vidjeti kako ću se postaviti dalje. Čuo sam kako je diskutirao jedan broj članova, moja će odluka biti bazirana na tome i na osjećaju sigurnosti koji imam. Ne znam što vi zaključujete, ne želim naslućivati bilo što, govorim koji su parametri na osnovu kojih se ja opredjeljujem. Ja sam čovjek demokrat, radim sve u skladu sa Zakonom, ništa što budem uradio neće biti protiv zakona i neće blokirati instituciju. Osjećam se ugroženim i da mi je narušena sigurnost, ja nemam nikakvo osiguranje. Evidentno je da se pratim i snimam, ne želim proći kao Jozo Leutar u Sarajevu, ne planiram da imam takve posljedice. Sve što je danas činjenica, će biti opredjeljujuće kod donošenja odluke", istknuo je Tegeltija.

Govoreći o posljednjoj sjednici VSTV-a, rekao je da nije bilo nikakvog razloga da ne prisustvuje.

"Tema je bila aktualna, situacija koja je obuhvaćala pitanja sigurnosti, a onda i objavljivanje audio sadržaja. U takvoj jednoj situaciji nema nikakvog osnova da se izuzima član Vijeća. Da je bio pokrenut bilo kakav postupak, naravno da bih se mogao izuzeti. S obzirom na temu sjednice, nije bilo nikakvog razloga za moje izuzimanje", kazao je Tegeltija u razgovoru s Daliborom Mrdićem.

Iznio je oštre kritike na račun suca Suda BiH Branka Perića.

"Gospodin Branko Perić se ponaša kao špekulativni novinar nego kao sudac. On špekulira vrlo jasno i otvoreno, što sudac sebi ne smije nikada dozvoliti. Siguran sam da nigdje na svijetu ne postoji sudac koji tako jasno špekulira o drugim ljudima", poručio je gost N1.