Američki predsjednik Donald Trump pod istragom je zbog mogućeg "ometanja pravde", pokrenutom kako bi se utvrdilo je li ometao istragu o vezama Rusije i njegova izbornog tima tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine, objavio je Washington Post, pozivajući se neimenovane, dobro obaviještene izvore.

Istragu vodi posebni tužitelj Robert Mueller, a istražitelji su ovih dana započeli s ispitivanjem najviših američkih obavještajnih dužnosnika.

Washington Post pretpostavlja da se Trumpovo navodno "ometanje pravde" odnosi na traženje da bivši direktor FBI-ja James Comey obustavi istragu nad bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Michaelom Flynnom. Comey je prošlog tjedna pod prisegom u Kongresu svjedočio kako je Trump od njega neizravno tražio da obustavi istragu o Flynnovim vezama s Rusima.

Trump je to kasnije u cijelosti zanijekao kazavši kako je Comey lagao "pod prisegom".

Pred istražitelje su već ovoga tjedna pristali izaći šef nacionalne obavještajne zajednice Dan Coats, direktor Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Mike Rogers i njegov donedavni zamjenik Richard Ledgett.

Trumpov odvjetnik Marc Kasowitz izrazio je zaprepaštenost činjenicom da je informacija o tome da je Trump pod istragom procurila u javnost.

"To je skandalozno, neoprostivo i protuzakonito", istaknuo je Kasowitzov glasnogovornik Mark Corallo.

Washington Post navodi kako je upitno podizanje optužnice protiv aktualnog predsjednika, čak i ako istraga dođe do nepobitnih dokaza o počinjenju kaznenog djela, no, eventualni prikupljeni dokazi mogli biti osnova Kongresu za pokretanje opoziva predsjednika s dužnosti.