Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u velikom intervjuu za Jutarnji list uoči obljetnice Oluje osvrnula se na optužbe Zorana Milanovića, a otkrila je i što je Šušak mislio o Škori.

Hoćete li nakon proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti objaviti kandidaturu? Premijer Plenković ponovio je kako imate potporu HDZ-a pa nije jasno zbog čega još čekate s objavom.

Obnašam dužnost na koju sam izabrana i ne pada mi na pamet ulaziti u kampanju i potrošiti mjesece mandata u raspravama s kandidatima o realnim ili nerealnim programima. Hrvatski narod me izabrao i daje mi plaću da ga predstavljam na najbolji mogući način, a ne da gubim vrijeme na vlastito pozicioniranje. No, prije izbora bit će dovoljno vremena za suprotstavljanje ideja, iskustava i vizija za Hrvatsku.

Bivši premijer Milanović, nakon što je javnost upoznata s pričom u Jerusalem Postu, savjetovao vam je, citiram, "neka pazi gdje ide i s kim razgovara" te kako morate "opreznije paziti što priča i s kim priča jer ovo nije braniteljski šator, ovo su državnički poslovi".

Doskočice iz jednog zagrebačkog "restača" neće promijeniti činjenicu da sam na međunarodnoj sceni najozbiljnije shvaćena političarka iz Hrvatske, da su neki pokušali, ali su imali kompleks manje vrijednosti ili su u Hrvatskoj svašta izgovarali, a vani su bili manji od makova zrna. Neću prihvatiti da je Hrvatska mala država, neću prihvatiti da je Hrvatskoj mjesto u posljednjem redu ili da joj se mjesto određuje protokolom, nego ću, jer sam državnica, zajedno s ostalima određivati protokol. Fake news, hibridne borbe i kampanju neću komentirati, moram se posvetiti poslu, kao što sam rekla. Mene hrvatski državljani plaćaju da obnašam svoju dužnost najbolje što mogu i da ne gubim vrijeme na besplodnu kampanju, koju si Hrvatska ne može priuštiti.

Sjećate li se predsjedničkog kandidata Miroslava Škore iz vremena kada ste oboje bili u diplomaciji?

Da, sjećam se da je došao iz SAD-a i da su Gojko Šušak i hrvatska zajednica u Pittsburghu bili protiv njegova ulaska u diplomaciju. Jako dobro pamtim to predvečerje kad je u ured ušao zamjenik ministra koji nam je rekao da će ga za utjehu poslati u Pečuh kao generalnog konzula. Bez dana iskustva u diplomaciji, piše Jutarnji.hr.