Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović je tijekom boravka u New Yorku prisustvovao Forumu privatnog sektora Ujedinjenih naroda, na kojem se razgovaralo o implementaciji ciljeva održivog razvoja.

Ovom forumu prisustvovali su brojni predsjednici država i premijeri iz cijeloga svijeta.

Najviše pažnje posvećeno je realizaciji glavnih ciljeva održivog razvoja, poput promoviranja ekonomije i stvaranja uvjeta za održivi razvoj poljoprivrede. Bilo je riječi i o zdravstvenom osiguranju, kvalitetnoj edukaciji, jednakopravnosti spolova, te o energiji i klimatskim promjenama.

Predsjedavajući Čović sastao se sa premijerom Nizozemske Markom Rutteom. Tijekom susreta istaknuto je da su bilateralni odnosi dviju zemalja na visokom nivou. Naglašena je spremnost za unapređenje odnosa.

Predsjedavajući Čović je informisao premijera o aktivnostima BiH na putu ka Europskoj uniji. Izrazio je zadovoljstvo što Nizozemska od 1. siječnja 2016. godine preuzima predsjedavanje Europskom unijom. Premijer Nizozemske je iskazao spremnost svoje zemlje za pomoć i podršku BiH na njenom europskom putu.

Predsjedavajući Čović posjetio je Katoličku misiju u New Yorku, gdje se susreo sa fra Nikolom Pašalićem koji ga je informirao o aktivnostima ove župe, jedne od 15 koliko ih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova župa postoji već 112 godina i broji više od 5000 vjernika, od kojih su većina četvrta generacija potomaka. Predsjedavajući Čović obišao je crkvu Svetog Ćirila i Metodija.

Predsjedavajući Čović prisustvovao je i prijemu koji je organizirala kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel. (bljesak.info)