Ni jučer se nisu smirile strasti oko presude bivšim pripadnicima Armije BiH za zločine nad Hrvatima Trusine, piše Večernji list.

Oslobađanje dvojice optuženih, te osuda ostale trojice na 37 godina zatvora izazvala je nevjericu kod obitelji žrtava stravičnog zločina Armije BiH, ali i kod političkih predstavnika i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Svi oni su ogorčeni i na domaće pravosuđe koje je još jednom pokazalo kako ne cijeni isto hrvatske i druge žrtve, odnosno, stradanja Hrvata su očito za sudove manje važna od nekih drugih.

- Ja sam rekao tužiteljima prije nekoliko godina kako su ovo samo promili onoga što nam se događalo i što su radili ti ljudi. A iz Tužiteljstva su rekli kako oni ne mogu širiti optužnice. Nemaju vremena! Sada ispada da ne mogu isposlovati da se ovo malo optuženih za zločine nad Hrvatima osudi - rekao je bivši predsjednik Udruge logoraša Domovinskog rata i čovjek koji već 20 godina svjedoči o zločinima Armije BiH Mirko Zelenika. On istu priču ponavlja već godinama. Ali njegova svjedočenja, kao i svjedočenja brojnih drugih hrvatskih stradalnika bh. pravosuđe ne čuje. - Ako je negdje postojao udruženi zločinački pothvat, onda je postojao na području općine Konjic.

Izostavljanje tog pojma prigodom procesa za zločin Armije BiH u Trusini, dok se isti nameće za slučajeve zločina koje je počinio HVO, najbolji je dokaz kako su tužiteljstvo i pravosudni sustav u službi bošnjačke oligarhije koja želi krivotvoriti povijest - navode iz Hrvatske republikanske stranke. Dodali su kako se i danas Hrvatima onemogućava povratak na područja kao što je Trusina, Grabovica i ostala mjesta zločina Armije BiH, a s druge strane imamo pravosuđe koje svojim presudama pokušava mijenjati povijest.