Japanci su poznati u svijetu kao izuzetno inteligentan narod, koji se diči svojom dugovječnošću ali i ljubaznošću prema svima. Međutim, zbog čega su oni toliko različiti od ostatka svijeta?

Odgovor leži u njihovom obrazovnom sustavu koji djecu od malih nogu uči pravim vrijednostima, prenosi buka.ba.

Maniri prije znanja

U Japanu, djeca ne polažu bilo kakav ispit prije nego što napune 10 godina. Oni do tada rješavaju samo male testove kako se ne bi previše opterećivali. Oni vjeruju da prve tri godine školstva učenici trebaju učiti manire i razvijati osobnost. Djeca se uče da poštuju druge ljude i da budu nježni prema životinjama i prirodi. Njih također uče i da budu velikodušni i solidarni, ali razvijaju im i osobine poput samokontrole.

Školska godina počinje u travnju

I dok brojne škole u svijetu počinju s radom u rujnu ili listopadu, u Japanu one počinju u travnju. Jedan od razloga je i taj što tada cvjeta čuvena japanska višnja. Njima je nastava podijeljena u tri semestra od 1. travnja do 20. srpnja, zatim od 1. rujna do 26. prosinca, a potom od 7. siječnja do 25. Ožujka.

Učenici obavljaju poslove domara

U japanskim školama, učenici sami čiste učionice, kafeterije pa čak i toalete. Oni su podijeljeni u male grupe i njihova zaduženja se rotiraju tijekom cijele godine. Njihov obrazovni sustav vjeruje da se oni tako uče timskom radu, ali i da im pomaže da više cijene i svoj i tuđi rad.

Ručak se jede u učionicama

Njima je svakodnevno na meniju zdrava hrana isključivo prirodnih sastojaka koja se jede u učionicama. Oni jedu zajedno sa profesorom, čime učvršćuju vezu s njima.

Izvannastavne aktivnosti su popularne

Većina djece nakon škole pohađa i razne tečajeve kako bi se upisali na što bolje fakultete ili srednje škole. Osim što provode po osam sati u školi, na izvannastavne aktivnosti potroše još četiri sata.

Ne zapostavljaju svoju povijest

Osim što uče tradicionalne predmete, Japanci često otkrivaju čari poezije svojoj djeci, dok je i njihovo pismo veoma zastupljeno u školama. Tako se uče da čuvaju svoju kulturu i poštuju tuđu.

Svi nose uniforme

Gotovo sve osnovne i srednje škole u Japanu imaju obaveznu odjeću koju učenici nose. Tako se otklanjaju društvene barijere i sprječava se pojava klika. U školi su svi isti.

Dolazak na sate je na zavidnom nivou

U Japanu gotovo nitko ne izostaje iz škole, pa je tako postotak dolaska na sate nevjerojatnih 99.99 posto! Više od 91 posto ispitanika u Japanu je priznalo da nikada nije bježalo sa sati.
Jedan test im otkriva “budućnost”

Na kraju srednje škole, svi učenici polažu test kako bi se lakše odlučili za izbor fakulteta. Oni izaberu na koji fakultet žele da idu, a ako ne ispune uvjete onda obično odustaju od studiranja. Međutim, čak 76 posto studenata upiše fakultet koji su željeli.

Odlazak na koledž im je odmor

Nakon što su u srednjoj školi izloženi većim brojem testova, Japanci se tijekom fakultetskih dana većinom odmaraju. Oni obično ovaj period nazivaju “odmor prije odlaska na posao”.