Na lokaciji Vidikovac na periferiji Srebrenice u tijeku je izgradnja tvornice hale za proizvodnju pomfrita, a radovi se odvijaju predviđenom dinamikom, potvrdio je Srni savjetnik za gospodarstvo u srebreničkoj općini Ćazim Salimović.

Salimović je pojasnio kako je riječ o investiciji od oko sedam milijuna KM, koju osiguravaju partneri iz BiH i Azerbajdžana, te da je ovo prva tvornica ove vrste u BiH.

Dodao je kako je na toj lokaciji ranije bilo skladište bivšeg lokalnog građevinskog poduzeća, te da je planirano da tvornica za proizvodnju pomfrita počne s radom sredinom iduće godine.

Salimović navodi kako bi u njoj posao trebalo dobiti 45 radnika, a kapacitet je prerada 60 tona krumpira dnevno ili 15.000 tona godišnje.

Pojasnio je kako se već vode aktivnosti da se organizira masovna proizvodnja krumpira, koji će ova tvornica otkupljivati za preradu i proizvodnju pomfrita za koji je osiguran izvoz na istočno tržište.

"Namjera investitora i općine Srebrenica je da se stvore uvjeti da se iskoriste svi potencijali i osiguraju poticaji da bi se krumpir uzgajao na svim površinama povoljnim za tu kulturu u srebreničkoj općini i da se potpišu ugovori o suradnji te mobiliziraju ovdašnje poljoprivredne zadruge za proizvodnju krumpira", kaže Salimović.

Dodao je kako je predviđeno da se u drugoj fazi u ovoj tvornici pokrene proizvodnja stočne hrane od ostatka kromira, jer oko 50 posto krumpira se ne može koristiti za proizvodnju pomfrita.

"Ta hrana bi se koristila za ishranu i tov stoke na ovdašnjim i farmama u okruženju, a posebno bi bila korisna za ishranu krava muzara", tvrdi Salimović

bljesak.info