Nakon što je u oba doma Federalnog parlamenta novi Zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju usvojen u obliku nacrta, ubrzo bi ponovno mogao doći na dnevni red Vlade Federacije BiH.

Kako je kazao voditelj Odjela za sustav i provođenje mirovinskog i invalidskog osiguranja u Ministarstvu rada i socijalne skrbi FBiH, Kenan Spahić, zakon bi mogao biti donesen do kraja rujna, pišw Faktor.ba.

''Javna rasprava o zakonu provedena je u županijskim skupštinama i trenutačno razmatramo sve pristigle zahtjeve. Budući naš dio posla ide planiranom dinamikom, moguće je kako će zakon već krajem ovog mjeseca biti upućen s Vlade na Skupštinu koja bi ga mogla donijeti do kraja rujna. Svi smo složni u stajalištu kako bi zadržavanje postojećeg zakona i trenutačnog stanja bilo najgora opcija. Naravno, novi zakon neće biti čarobni štapić, no bit će mnogo bolji od ovoga što imamo'', tvrdi Spahić.

Dodaje kako je jedna od pozitivnih stvari novog zakona osiguranje redovnosti isplate mirovina.

''Bit će i drugačiji izračun mirovina, točnije pravedniji. Sada recimo imamo čovjeka koji je radio 40 godina i onoga koji ima pet godina staža, a njihove se mirovine razlikuju u nekoliko maraka. To je nedopustivo. Pošteno je da onaj tko više ulaže ima i veća primanja u trećoj životnoj dobi. Na kraju krajeva, imat ćemo bodovni sustav koji će to omogućiti. Princip izračuna je dosta lagan. Ako je vaša plaća jednaka prosječnoj, koja je sada 837 KM, imate jedan bod, a ako je dupla, imat ćete dva boda'', objašnjava Spahić.

Objašnjava kako svaka godina staža nosi jedan bod.

''Ako je netko radio 40 godina i imao prosječnu plaću, onda se tih 40 bodova pomnoži sa 13,6 KM i dobijete mirovinu od 544 KM'', objasnio je Spahić.