Neka samo ide. Konačno ćemo odahnuti. Dosta nam je svega. Jedva čekamo novog svećenika.

Tako su stanovnici Gradišta kod Županje komentirali vijest da lokalni župnik Alojzije Asić (70) napustiti njihovo selo. Bijes vjernika, a i cijele hrvatske javnosti, Asić je izazvao svojim najnovijom skandalom, pišu 24 sata.

Župnik Asić, podsjećamo, je u nedjelju, organizirajući prvopričesničku misu, 30-tak malenih prvopričesnika poslagao oko oltara no, odvojio je troje djece s poteškoćama u razvoju. Jedno od te djece je i maleni Adam Kadić (11), dječak koji ima Down sindrom, koji se silno radovao svojoj prvoj pričesti sa prijateljima iz razreda i škole.

- Moj stariji sin vodio je Adama na probe u crkvu za pričest. Primjetio je da naš svećenik počinje odvajati troje djece, mog Adama i još dvoje blizanaca koji imaju poteškoće u razvoju, od ostalih prvopričesnika. Stavljao ih je stalno sa strane. Sama ddjeca su pitala svećenika zašto Adam i dva brata stoje dolje a ne sa njima, svećenik je rekao da oni neće biti kod oltara. To je čak rasplakalo jednu djevojčicu iz Adamovog razreda, a to je čuo i moj stariji sin koji mi je to kasnije i ispričao - ispričala nam je mama Slavica Kadić koja osim Adama ima još četvoro starije djece. Svi su iskreni vjernici, uzorna obitelj koja svake nedjelje ide u crkvu i poštiva svećenika. Slavica Kadić je potom napisala pismo đakovačkom biskupu Đuri Hraniću koji je osobno krstio njenog Adama po rođenju. Nakon njenog pisma i brune reakcije javnost na skandalozam postupak, Asić na kraju nije odvojio trojicu dječaka od ostale djece.

To ga nije spriječili da na misi ospe drvlje i kamenje po svojim župljanima.

- Jedna me je žena prijavila policiji da sam davio njenog sina tijekom vjeronauka, a to je ona sama napravila da mi napakosti. U ovoj sam župi u 17 godina proživio svoj križni put. Popljuvan sam, trnjem okrunjen, srušili su me na ulici i izudarali. Odlučio sam da je vrijeme da odem, da sačuvam svoje zdravlje i svoju zdravu pamet. Oni koji su me ogorčili neće imati mira. Savjest će ih proganjati - poručio je Asić.

Kako neslužbeno doznajemo najvjerojatnije će biti umirovljen.

Asićevo skandalozno ponašanje osudio je i župnik Mario Matković iz Žrnovnice kraj Splita.

- Dragi brate u Kristu, znam da te nitko ne može prisiliti na ovo, čak ni biskup jer možeš reći pastoralni razlozi, a ja mu ne uskraćujem sakramente samo u drugo vrijeme. Zato postani svjestan ako si njih unesrećio Kristovo srce si ranio... Klekni u suzama pred njima, poljubi ih i ispričaj se iskreno obitelji, jer ćeš jedino tako Kristovo srce koje si ranio zacijeliti - napisao je Matković na svom Facebook profilu. Kad smo s njim razgovarali nije želio ništa dodatno komentirati. Rekao je da stoji iza onoga što je objavio.

- On je taj koji laže i cijelo selo to zna ali ga svi trpimo i šutimo jer smo svi ovdje vjernici. Žalosno je da crkva tolerira takve svećenike - zaključila je na kraju mama Slavica, pišu 24 sata.