Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi danas u Mostaru. Trebala bi biti prisutna na večerašnjoj manifestaciji "Večernjakov pečat", tijekom dana će se susresti i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, a u dvoranu medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održala je predavanje na temu integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Na spomenutom predavanju ''Hrvatska potpora briselskom putu država jugoistočne Europe'' odgovarala je i na pitanja novinara, između ostalih i na ono o posjeti Erdogana Sarajevu.

O dolasku Erdogana u Sarajevo i utjecaju na europski put BiH a vezano za taj posjet KGK kaže da se ne bi o tome očitovala dok ne vidi kako će skup proći.

Kako komentirate činjenicu da vaše preporuke o statusu Hrvata u BiH pojedini visokopozicionirani dužnosnici u BiH tumače kao napad na suverenitet države BiH i odbijaju potporu BiH na briselskom putu, pitali su na predavanju predsjednicu RH a ona je kazala da ne želi tumačiti izjave bh. političara.

"Ja ne bih tumačila izjave bilo koga iz BiH", rekla je ona i dodala kako će se nastaviti zalagati za europski put BiH u onoj mjeri u kojoj BiH to želi.

Kad je riječ o pitanju Hrvata u BiH Grabar-Kitarović je rekla da se mora osigurati konstitutivna ravnopravnost sva tri naroda i podsjetila na prošlost i zajednički napredak između Hrvata i Bošnjaka u pomirenju te je podsjetila i na to i kako je Hrvatska jamac Daytonskog sporazuma i rekla je da je lagitimno pravo svake države da to čini za svoj narod te da ta pitanja ne spadaju u unutarnja pitanja neke države.

Misli i da je Izborni zakon temelj za osiguranje stabilnosti nakon izbora. Istaknula je da to nije samo njen nego i stav EU u prvom redu Europske komisije. Nastavit ćemo poticati naše kolege iz BiH da se ide prema dogovoru jer je to najbolje i za BiH i za njena sva tri konstirutivna naroda.

Na pitanje je li prošao rok za izmjene izbornog zakona u BiH, Grabar-Kitarović kaže kako treba koristiti svaki trenutak da se pokuša doći do istih.

"Mislim da treba iskoristiti svaki trenutak kako bi se pokušalo doći do izmjene Izbornoga zakona, a ako ne dođe, nadam se da ce političari uspjeti dogovoriti stabilnu vladu koja će provoditi reforme koje nisu uvjek popularne", kazala je ona.

Na pitanje hoće li o tome razgovarati i s hrvatskim članom bh. Predsjedništva Čovićem, kazala je kratko da hoće.

Na upita novinara što je a što nije uplitanje u pitanja druge države KGK je rekla da ne želi komentirati aferu "hotmail" jer je to političko pitanje hrvatske a u unutarnja pitanja nikako ne mogu spadati borba za manjinska, ljudska prava i prava naroda, kazala je ona.

Netko od novinara je pitao i hoće li ona pobjediti na večerašnjoj manifestaciji "Večernjakov pečat", a KGK je odgovorila da ne zna.

I.C./Dnevnik.ba