Ruske vlasti priopćile su kako je glavni uzrok smrtonosnog incidenta u podmornici požar u odjeljku s baterijom, javlja BBC.

14 članova posade ugušilo se plinom, a podmornica se trenutno nalazi u Severomorsku, glavnoj bazi ruske sjeverne flote.

Rossiyskaya Gazeta piše kako se radi o podmornici za istraživanje morskih dubina na Arktiku.

"Glavni uzrok je poznat - zapalio se odjeljak za baterije nakon čega se požar proširio", rekao je ministar obrane Sergej Šojgu na sastanku s Vladimirom Putinom. Dodao je kako je nuklearna jedinica bila u potpunosti izolirana jer se posada maksimalno pobrinula kako bi je zaštitila i još uvijek je u funkciji. Nada se kako će podmornica zbog toga opet moći početi s radom.

Istaknuo je kako je požar buknuo u ruskim teritorijalnim vodama.

Službenici visokog ranga

Poznata su imena svih 14 žrtava, a među njima su sedmorica bili kapetani prvog reda.

Pripadali su jedinici s bazom u Peterhofu, četvrti Sankt-Peterburga.

U ministarstvu navode kako je nekoliko članova posade preživjelo i trenutno se oporavljaju, ali njihov broj nije poznat.

Severomorsk je također bio baza nuklearnoj podmornici Kursk koja je potonula 2000. godine, a poginuli su svi članovi posade - njih 118.

Putina su žestoko kritizirali zbog načina na koji je pristupio toj tragediji 2000. godine. U medijima su se pojavile informacije kako je uživao u vili na obali Crnoga mora dok su obitelji žrtava zahtijevale informacije o svojim bližnjima.

O kakvoj se podmornici radi?

Nekoliko medija, citirajući vojne izvore, identificiralo je podmornicu kao AS-12 nadimka Lošarik ili AS-31.

Takve minipodmornice mogu se spustiti do šest tisuća metara dubine i dizajnirane su kao dodatak većim podmornicama. Njima upravlja Rusko upraviteljstvo za istraživanje dubina (GUGI).

Citirajući vojne izvore, novine RBK kao glavne zadatke navedenog upraviteljstva navele su "nadgledanje stranih podvodnih komunikacijskih puteva, oružja i vojne opreme i zaštitu ruskih komunikacijskih kablova".

Nadimak Lošarik inspiriran je likom iz sovjetskog animiranog filma.