Poznat je identitet napadača koji je u petak izvršio napad na Londonskom mostu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvadesetosmogodišnji Usman Khan bivši je zatvorenik koji je bio osuđen za terorizam i koji je bio zatvoren i oslobođen prošle godine.

Zamjenik direktora Scotland Yard policije Neil Basu, potvrdio je da trenutno ne traže nikoga više u vezi s napadom u kojem su poginule dvije osobe.

"Osuđen je za terorizam 2012. godine i poznat je vlastima. Uvjetno je pušten u prosincu 2018. godine", rekao je Basu navodeći da je policija pretražila njegovu kuću.

Istaknuo je da su ubijene dvije osobe, među kojima je i jedna žena, a ranjene tri. Napad je počeo tokom konferencije o rehabilitaciji zarobljenika u Fishmongers Hallu, a zatim se nastavio na Londonskom mostu, gdje je napadač ubijen.

Basu je ranije izjavio da je napadač preminuo nakon što ga je policija upucala tijekom intervencije. Policija je saopćila i da je napadač nosio lažnu eksplozivnu napravu.

Prema riječima Basua, na mjestu događaja i dalje su opsežne sigurnosne mjere i zatražio je od građana da budu daleko od mjesta napada.

Mjere sigurnosti u Londonu su pojačane i najavljeno je da će tako ostati do daljnjeg. Obustavljena je i aktuelna predizborna kampanja uoči predstojećih prijevremenih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.

Napad se dogodio u petak u poslijepodnevnim satima. Nožem je napadnuto pet osoba.