Njemački Bild danas je objavio kako Europska agencija za lijekove (EMA) 23. prosinca planira odobriti Pfizerovo cjepivo za covid-19! O točnosti te informacije danas je priupitan i njemački ministar zdravstva Jens Spahn. Međutim, on nije htio potvrditi veliku vijest za cijelu Europsku uniju, ali je znakovito rekao:

- Ovo je odlična vijest!

Istu informaciju potvrdio je i Reuters, što zapravo znači da su EMA-i odlučili ubrzati cijeli proces jer je prvi sastanak Agencije po tom pitanju bio planiran tek za 29. prosinca. Reuters navodi da su iz Bruxellesa pojačali pritisak na EMA-u kako bi Pfizer-BioNTechovo cjepivo što prije ugledalo svjetlo dana na teritoriju EU.

Možda je i razlog žustra debata u Bruxellesu na temu 'kako je moguće da cjepivo koje je stvoreno u Njemačkoj prije bude odobreno u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u nego u EU'.

Međutim, Bild piše da će njemačka vlada tijekom blagdana riješiti sve administrativne prepreke i već nakon Božića krenuti sa cijepljenjem.

Njemačka bi do kraja ljeta trebala cijepiti 60 posto stanovništva

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn kazao je u utorak kako očekuje da Njemačka krene s cijepljenjem stanovništva još ove godine te da do kraja ljeta 2021. protiv koronavirusa bude cijepljeno 60 posto njenog stanovništva.

„Naš cilj je da još prije Božića cjepivo dobije dozvolu i da još ove godine u Njemačkoj započnemo s cijepljenjem“, rekao je ministar zdravstva Spahn za javni servis ZDF.

Spahn je izrazio nadu da će do kraja ljeta 60 posto stanovništva Njemačke biti cijepljeno. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za uspješnu borbu protiv pandemije je potrebno cijepljenje 60-70 posto stanovništva.

Presudna je, kako rekao, odluka Središnjeg europskog ureda za lijekove (EMA), koje još nije izdalo dozvolu za cjepivo njemačke kompanije BioNTech i američkog Pfizera.

U međuvremenu su se pojavile i kritike na činjenicu da cjepivo BioNTecha i Pfizera već nalazi u primjeni, primjerice u Velikoj Britaniji, dok zemlje Europske unije još moraju čekati.

„Teško je objašnjivo da se jedno cjepivo koje je razvijeno u Njemačkoj ovdje u primjeni nađe tek u siječnju“, rekla je glasnogovornica oporbene Liberalno-demokratske stranke za zdravstveno-politička pitanja Christine Aschenberg-Dugnus.

Jens Spahn se iznova usprotivio izvanrednoj dozvoli primjene cjepiva.

„Mi smo se od samog početka zalagali za to da cjepivo stekne dozvolu za upotrebu redovnim putem na razini EU. To je važno kako bi stekli povjerenje građana“, rekao je Spahn.

Spahn je rekao kako je osim BioNTech/Pfizer cjepiva, Njemačka naručila i 13 milijuna cjepiva proizvođača Astra/Zeneca, čije puštanje u promet se očekuje u prvom kvartalu sljedeće godine. (Hina)