Prije nekoliko dana općinski načelnik Jozo Ivančević gostovao je na svojoj radio postaji, znanoj kao i Radio postaja Rama. Ostavljajući po strani profesionalizam novinara, čijih bi se ulizivačkih manira postidjeli i sjevernokorejski televizijski voditelji, načelnik je najviše govorio o proračunu i načinu njegova usvajanja. Obećavao je sve i svašta.

Svakako su bili najzanimljviji oni dijelovi njegova nastupa u kojima je govorio o gospodarskoj situaciji u našoj općini. Jedino je njegovo objašnjenje za katastrofalno gospodarsko stanje naše općine bilo da se nije moglo bolje. Zlobnici bi dodali da ne može ni gore. Svjesni smo da našim mještanima nije do igre riječi i doskočica, nego ih interesiraju konkretni podaci i odgovor na pitanje kada bi i našoj općini, s obzirom na veličinu proračuna, mogli osvanuti bolji dani. Čini sa s ovom vlasti nikad.

Pokazatelj je navedenoga činjenica da naša općina, jedna od rijetkih, nije uspjela dobiti certifikat BFC (općina s povljnim poslovnim okruženjem). Za dobivanje navedenoga crtifikata bilo je potrebno ispuniti 12 uvjeta. Ispunio ih je i šiš i goliš, ali to općina s 30 milijuna godišnjeg proračuna nije uspjela.

Očito je da promjene neće doći same od sebe, nego se za njih treba izboriti. Sjediti kod kuće i kukati nije rješenje. Svaki se građanin treba i mora aktivnije uključiti u kreiranje lokalnih politika. Već je sutra, utorak 10.12.2019. god., prilika za to jer je navedenog dana najavljena Javna rasprava o Proračunu Općine Prozor Rama za 2020. godinu.

Stoga pozivamo sve slobodnomisleće i dobronamjerne žitelje naše općine da dođu na javnu raspravu i aktivno se svojim raspravama i prijedlozima uključe u kreiranje proračuna naše općine za narednu godinu. Ako ga prepustimo načelniku i i njegovim stručnjacima, i naredna će godina za našu općinu biti izgubljena.

OO HDZ BiH Rama