Na stanje oko brojnih požara koji su posljedica neodgovornosti pojedinaca, možemo samo upotrijebiti izreku koju je davno rekao veliki Albert Einstein „Ljudska glupost i svemir su beskonačni, za ovo zadnje, ipak nisam siguran“. Uz sve što se događa u zadnje vrijeme, bolesni umovi svojim ponašanjem samo pojačavaju ionako složene prilike.
 
I u normalnim prilikama, gašanje požara veliki je problem, posebno na nepristupačnim terenima. O trenutačnim prilikama ne trebamo niti govoriti. Uz sve obveze i poslove koje je donijela pandemija, ramski vatrogasci ne stignu intervenirati na svim lokacijama, gdje su piromani odradili „posao“.
 
Požar koji je aktivan u Donjoj Rami, na liniji Neraje - Usitrama - Kućani, izvan je kontrole i širi se prema Klečkoj stini i Kleku. Prema informacijama, na terenu je uz vatrgasce i pedesetak mještana Ustirame, koji su podijeljeni u nekoliko timova. Jedan tim trenutačno pokušava obuzdati vatra koja se približava Nerajima, a drugi tim, pokušava obuzdati vatru koja se širi prema Klekovnici.

Vrijeme je da se bilo kakvo paljenje, bez nazočnosti vatrogasaca počne strogo kažnjavati, financijiski ali i zatvorski.