Pojedinosti o požaru na ruskoj podmornici "neće biti objavljene", priopćio je u srijedu Kremlj, objasnivši da je riječ o "državnoj tajni"

"Ta informacija ne može biti u cijelosti objavljena. Ona spada u kategoriju državne tajne", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ocijenivši da je to "sasvim normalna" odluka.

"Ruski glavni stožer posjeduje kompletnu informaciju" o tragediji, dodao je.

U požaru na vojnoj podmornici, koja se, po službenoj verziji, bavila znanstvenim istraživanjima oceanskog dna i morskih ekosustava, poginulo je 14 mornara, među kojima sedmorica kapetana prvog reda. Požar se dogodio u ponedjeljak navečer.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je ministru obrane Sergeju Šojguu da ode u Severomorsk, vojnu luku na ruskom Arktiku, i "utvrdi uzroke te tragedije".

Po ruskim medijima, mogla bi biti riječ o nuklearnoj podmornici AS-12 "Lošarik" koja nije naoružana, a služi za istraživanja i posebne operacije u velikim dubinama.

Nesreća podsjeća na tragediju nuklearne podmornice Kursk, ponosa ruske Sjeverne flote, koja je potonula tijekom vježbi u Barentsovu moru s 118 članova posade 12. kolovoza 2000., na početku Putinova mandata, piše Hina.