Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u subotu tvrdnje Ukrajine da je povukla svoje teško oružje s linije fronta na istoku zemlje kako je predviđeno mirovnim sporazumima iz Minska i nazvalo ih "blefom".

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je početkom tjedna da je Kijev povukao "većinu svojih raketnih sustava i svoju tešku artiljeriju" i da su pobunjenici također povukli "značajan dio".

Rusko ministarstvo navodi u priopćenju da su mediji napravili snimke na kojim se vidi kako bataljon ukrajinskih dobrovoljaca Azov koristi tešku artiljeriju dometa 22 kilometra u zoni koja bi trebalo da je pod kontrolom OSCE-a.

''Radi se o novom teškom kršenju sporazuma iz Minska koji predviđaju povlačenje teškog oružja s linije fronta'', priopćila je ruska diplomacija.

''Tvrdnje ukrajinskih vlasti da je sve teško oružje povučeno su blef'', dodaje se.

Ukrajinska vojska je optužila pobunjenike da su u petak navečer pucali iz minobacača na Širokin, mjesto udaljeno 10 kilometara od Mariupolja koji je pod kontrolom Kijeva i koji predstavlja jednu od glavnih zona trajnih napetosti od polovine veljače kada su potpisani sporazumi iz Minska.

Bljesak.info