Ovaj vikend kroz splitsku trajektnu luku proći će 25 tisuća putnika i deset tisuća vozila, dok će u Zračnu luku sletjeti i poletjeti 67 zrakoplova koji će prevesti oko šest tisuća putnika, doznaje se u subotu.

Najviše putovanja trajektom je od četvrtka, kada je za blagdan Tijelova počeo produženi vikend, prema Supetru (otok Brač), Starigradu (otok Hvar) i Visu (otok Vis). Uz to su u promet puštene i tri izvanredne trajektne linije prema Braču.

Iz Jadrolinije javljaju: Sve je krenulo, živnulo je

Danijela Ivanović voditeljica linija u Jadroliniji kaže da su brojke od ovoga vikenda za 60 posto veće od onih koje su bile u istom razdoblju prošle godine.

"Mogu potvrditi da je sve krenulo, živnulo zbog čega se nadamo dobroj sezoni", rekla je Hini Ivanović.

Da je turistička sezona stigla osjeti se i u splitskoj Zračnoj luci, u koju će za vikend sletjeti i poletjeti ukupno 67 zrakoplova koji će prevesti oko šest tisuća putnika.

Šef službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj Zračnoj luci Mate Melvan kaže da što se tiče destinacija, do sada su ih imali 29, a sada očekuju njih 65, dok u lipnju s 14 država idu na njih 26.

Lipanj - početak turističke sezone

Zato procjenjuje da lipanj mogu označiti kao početak, odnosno uvod u srce turističke sezone, kada se pojavljuju nove destinacije i novi prijevoznici.

"Dobro je što mi osjećamo sada dolaske svaki mjesec - ožujak, travanj, svibanj, a očekivanja za lipanj su da se promet najmanje udupla. Tako smo u ožujku imali blizu osam tisuća putnika, u travnju oko 15 tisuća, u svibnju 33 tisuće, a sada očekujemo da bi mogli u lipnju imati i do 80 tisuća putnika. Što se tiče prijevoznika, mi smo do kraja svibnja imali 15 prijevoznika koji su letjeli kod nas, a sada ih u lipnju očekujemo 30", objasnio je Melvan.

Novost je i svakodnevna linija za Amsterdam koja će u srcu sezone letjeti i po tri puta dnevno.

Bitno je i da su dolasci zrakoplova u Split puni putnika, pa tako po avionu bude i do 150 putnika, dok su odlasci iz Splita daleko prazniji, rekao je.