Vlada Federacije BiH u petak je utvrdila Prijedlog odluke o privremenom financiranju Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje siječanj – ožujak 2024. godine.

Odlukom se utvrđuje iznos privremenog financiranja Federacije BiH u iznosu od 1.466.314.335 KM, do donošenja Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

Kako je obrazloženo, prijedlog ove odluke je utvrđen s ciljem da se provede kompletna procedura i uključe sveobuhvatna rješenja, a kako bi se izradio što kvalitetniji prijedlog Proračuna FBiH za 2024. godinu.

Na osnovu odluke o privremenom financiranju, nastavlja se financiranje poslova, funkcija i programa korisnika proračuna razmjerno sredstvima utrošenim u istom razdoblju, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu.

Bolje rečeno, povećanja mirovina od pet do sedam posto koje su već od siječnja 2024. godine očekivali umirovljenici  je “na čekanju”, kao i povećanje ostalih naknada, budući da se samo izmiruju tekuće obaveze.

Iako se očekivalo da će Vlada utvrditi prijedlog Proračuna FBiH, budući da su nacrt prema zakonskoj obavezi trebali donijeti dosta ranije, to se nije dogodilo, što dodatno otežava situaciju građana ovoga entiteta.