Poslodavci iz Federacije BiH danas su, povodom najavljenog poskupljenja električne energije za poslovne subjekte u FBiH, naglasili da bi ih to učinilo manje konkurentnima na tržištu, smanjilo mogućnost razvoja, a cijene mnogih proizvoda bile bi povećane.

''Ako zaista dođe do povećanja cijena električne energije, kompanije će imati veće troškove. Možda najveći dio proizvoda u Bosni i Hercegovini će poskupiti jer će domaća industrija imati veće troškove poslovanja. Zbog toga će morati plasirati robu po višoj cijeni'', upozorio je na konferenciji za novinare Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj.

Poslodavci su danas izrazili i uvjerenje da će Elektroprivreda i Vlada FBiH ipak iznaći model kako da, kako je rečeno, sasluša glas gospodarstva. Raduje, rečeno je, njihova želja da prihvate razgovor o toj temi.

''Dosad ti razgovori s 'Elektroprivredom' i Vladom idu dosta dobro'', kazao je predsjednik Udrug poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović

Rijad Hasić iz TMD Group, kaže da je TMD Group jedan od vodećih proizvođača u metalskoj industriji u BiH, u potpunosti izvozno orijentiran. Za ilustraciju naveo je podatak da TMD Group čine proizvodne firme u kojima trošak električne energije čini do 30 posto ukupnih troškova.

''Bilo koje dodatno povećanje cijene električne energije predstavlja prijetnju za ispunjenje obaveza iz ugovora koje imamo zaključene s kupcima. Mi radimo sa svjetskim liderima u automobilskoj industriji'', istaknuo je Hasić.        

Predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović pojasnio je da cijene električne energije na europskom tržištu zaista rastu jer je, kaže, dodatno opterećeno taksama.

''Međutim, u Bosni i Hercegovini te takse ne postoje. To će i nas dočekati za nekoliko godina, ali dok ih nema, nema razloga ni da ih plaćamo'', naglasio je.

Po njegovim riječima, najavljeno povećanje cijene električne energije koštalo bi privredu Federacije BiH oko 80 milijuna KM godišnje. To je, kaže, novac koji bi mogli iskoristili u otvaranje radnih mjesta, nove tehnologije, povećanje plaća uposlenicima.....