Predstavnici sindikata iz realnog sektora upozoravaju da bi se najavljeno povećanje cijena električne energije za gospodarstvo moglo negativno odraziti na status radnika i radnica u FBiH.

Iz Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH, Sindikata kemije i nemetala FBiH, Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH te Sindikata metalaca FBiH naglašavaju da bi povećanje cijena električne energije za gospodarska društva nužno dovelo do povećanja cijena hrane, ali i svih drugih roba i usluga. Predstavnici industrijskih sindikata ističu da bi naknadno moglo doći i do povećanja cijena električne energije za domaćinstava, ako ne do kraja 2023. godine, onda se to može očekivati u idućoj godini.

Svjetska kriza izazvana ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku značajno utječe na većinu gospodarskih aktivnosti u FBiH. Značajno smanjenje broja ranih mjesta u industrijskom sektoru osjetno je već od sredine 2022. godine, upravo iz razloga što je većina industrijskog sektora izvozno orijentirana.

"Kriza je naročito osjetna u sektoru šumarstva i drvne industrije, ali i papira. Proizvodni kapaciteti odavno su ograničeni, a broj radnika u nekim fabrikama za proizvodnju namještaja značajno je smanjen. Bojimo se da će iskazani financijski gubitak u poslovanju Elektroprivrede BiH u periodu siječanj - rujan 2023. godine biti prebačen na teret gospodarstva i građana, a prije svega radnika i radnica iz realnog sektora. Ponovno aktualiziranja najava poskupljenja električne energije u FBiH dodatno unosi nemir među radnike i radnice, ali generalno i građane", kaže Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

S tim u vezi sindikati iz realnog sektora traže od Vlade FBiH da donese mjere koje će onemogućiti povećanje cijena električne energije za gospodarstvo, odnosno, donese mjere kojima će se zaštiti privreda, radnici i radnice u industrijskim sektorima i građani u FBiH.

Industrijski sindikati traže od vlasti da više računa povedu o realnom sektoru i radnicima i radnicama realnog sektora, koji stvaraju nove vrijednosti i pune proračunske i vanproračunske fondove.

"Poučeni lošim iskustvima iz prošlosti, upozoravamo da se povećanje cijena električne energije za gospodarska društva uvijek negativno odrazi na radnike i radnice, na način da smanjenje gospodarskih aktivnosti dovodi do otkaza ugovora o radu, smanjenja plaća i ugrožavanja životnog standarda radnika i građana".

Sindikati ponovno ukazuju i na potrebu hitnog rasterećenja cijene rada, donošenjem seta zakona kojim će se omogućiti povećanje plaća radnika.