U Tužiteljstvu BiH održan je sastanak glavnog tužitelja Milanka Kajganića i direktora Službe za poslove sa strancima Žarka Lakete na kome su razgovarali o aktualnim temama koje se odnose na rad i nadležnost ovih institucija za provedbu zakona, posebno u svjetlu borbe protiv organiziranih ilegalnih migracija.

Direktor Laketa je prezentirao situaciju u oblasti migrantskih tokova u posljednih nekoliko mjeseci kada se bilježi povećanje broja migranata na području Bosne i Hercegovine.

Obzirom da Tužiteljstvo BiH u svom sastavu ima i Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, koji radi na velikom broju predmeta u ovoj oblasti, glavni tužitelj Kajganić istaknuo je važnost dobre suradnje partnerskih institucija u BiH u otkrivanju, spriječavanju i krivičnom procesuiranju ove vrste krivičnih djela, a posebno važnost rada Službe za poslove sa strancima, koja je zadužena za evidentiranje stranih državljana koji borave u BiH, kao i njihovu deportaciju, ukoliko se radi o osobama koja protuzakonito borave u Bosni i Hercegovini.

Partnerska saradnja Tužiteljstva BiH i Službe za poslove sa strancima BiH, nastavit će se i u narednom periodu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.